Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 195 pregleda
porast tvrtki koje se bave graditeljstvom i projektiranjem

Spremni stipendirati i osigurati posao onima koji se odluče za tražena zanimanja

građevinari
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Na sjednici Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja istaknuta je problematika nedostatka adekvatne radne snage

Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Rajka Stilinovića, direktora Crominga d.o.o. iz Pitomače i predsjednika Strukovne grupe, održana je 46. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja. Tom prilikom prezentirani su pokazatelji o graditeljstvu i projektiranju na području Virovitičko-podravske županije u 2016. godini.

Ukupan broj gospodarskih subjekata u 2016. prema 2015. povećan je za 20%, na ukupno 128, od čega je 85 u graditeljstvu i 43 u projektiranju. Sveukupno je u obje djelatnosti radilo 675 djelatnika, što je 15 % više prema 2015. godini, od toga je u graditeljstvu bilo 574 djelatnika, a u projektiranju 101 djelatnik. Obje djelatnosti ostvarile su 278 mil. prihoda, što je više za 23 % prema 2015. godini.

U graditeljstvu je ostvareno 255 mil., a u projektiranju 23 milijuna ukupnog prihoda. Bruto dobit obje djelatnosti bila je u 2016. god. 17 mil. kuna. Konstatirano je da je recesija na globalnom nivou, imala negativnu refleksiju i na graditeljstvo i projektiranje u Virovitičko-podravskoj županiji. Ostvareni pokazatelji u protekloj i ovoj godini, pokazuju oporavak ove djelatnosti. Da bi rezultati bili bolji, potrebno je, zajednički nastupati, na javnoj nabavi, kako bi se kapaciteti maksimalno zaposlili, ističu iz HGK ŽK Virovitica.

Pri tom se ističe kao izuzetno pozitivan primjer dobre prakse izgradnja Strukovne škole u Virovitici, koja je izgrađena i opremljena po modelu Javno-privatnog partnerstva, na zadovoljstvo investitora, izvođača radova s područja VPŽ, te korisnika prostora.

Istaknuta je problematika nedostatka adekvatne radne snage, unatoč tome što je nezaposlenih na području VPŽ 5807.
Da bi se došlo do potrebitih raspoloživih kadrova za potrebe graditeljstva i projektiranja tvrtke su spremne stipendirati i osigurati zaposlenje onim učenicima koji se odluče za potrebna građevinska zanimanja, priopćili su iz Grada Virovitice.