Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo godišnju nagradu za realizirane stalne postave u 2021. godini

Stalni postav Riznice Međimurja najbolji u Hrvatskoj

1/2
Foto: Međimurska županija
Od otvorenja postav je razgledalo već više od 18.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Godišnju nagradu za realizirane stalne postave u 2021. godini stalnom postavu muzeja Riznica Međimurja u Čakovcu. Priznanje je u Zagrebu uručeno ravnateljici Muzeja Međimurja Maši Hrustek Sobočan i županu Međimurske županije Matiji Posavcu te koautoricama nagrađenog postava kustosicama Janji Kovač i Ani Šestak.

Poznata u cijeloj Hrvatskoj

Najbolji muzejski stalni postav Hrvatske – Riznicu Međimurja, od otvorenja u ljeto 2021. razgledalo je oko 18.000 posjetitelja, a postala je poznata u cijeloj Hrvatskoj. Posjetitelji ne kriju oduševljenje. Kada su u svibnju 2017. godine građevinske skele počele 
prekrivati fortifikaciju drevnoga grada Zrinskih u Čakovcu, samo su stručnjaci iz Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske 
županije znali što će građanima i svijetu otkriti njihovo uklanjanje u lipnju 2021., kad je završen projekt vezan uz rekonstrukciju i 
revitalizaciju fortifikacije Starog grada Čakovca u Muzej nematerijalne baštine nazvan Riznica Međimurja. 

Sve je, napominju, započelo prijavom projekta Europskom fondu za regionalni razvoj, u operativni fond Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. U pisanju projekta sudjelovali su Muzej Međimurja Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica MŽ-a te Međimurska županija kao osnivač Muzeja Međimurja, vodeći partner i prijavitelj. Ukupna vrijednost projekta je 40,8 milijuna kuna, od čega  je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iznosa osigurala je Međimurska županija kao vodeći partner. Županija je izdvojila i dodatna sredstva za troškove statičke sanacije, čime je uspješno zatvoreno najveće ulaganje u zaštitu kulturne baštine i najzahtjevniji projekt u kulturi u Međimurskoj županiji. 

U zidinama bedema posjetitelje dočekuje i Bedem – muzejski kafić i suvenirnica s memorabilijama koje posjetitelji mogu kupiti za uspomenu na putovanje kroz povijest koji im nudi muzej. Obnovljena fortifikacija u potpunosti je prilagođena osobama s invalidnošću.

Svaki je detalj pomno razrađen, pa tako i logotip novog muzeja izveden u obliku simboličnog ključa od točaka boje zlata centriranih u kružnicu.

Očuvanje baštine

Inače, kompleks Starog grada Zrinskih u Čakovcu najveći je profani spomenik Međimurske županije sa statusom zaštićenog 
nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku. Ime je dobio prema obitelji hrvatskih banova 
i branitelja granica Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva od prodora Osmanlija. Od 1954. godine u Starom gradu djeluje Muzej Međimurja čiji su stalni postavi podijeljeni na dvije muzejske jedinice – klasični zavičajni postav u sklopu palače i suvremeni postav nematerijalne baštine pod imenom Riznica Međimurja u vanjskoj fortifikaciji.

Riznica se prostire na dodatnih 2400 četvornih metara, a orijentiran je, kažu u muzeju, na očuvanje, interpretaciju i promociju međimurske baštine obuhvaćajući nasljeđe, tradiciju, usmenu predaju, znanja i vještine.