Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Lijepe novosti za građane Sisačko-moslavačko županije stradale u potresu

Stambeno zbrinuto još pet obitelji stradalih u potresu

Foto: SMŽ
Ukupno je 14 obitelji koje su u potresu 2020. izgubile svoj dom do sada zbrinuto u stanovima koji su u vlasništvu Županije

Sisačko-moslavačka županija preuzela je na korištenje prije pola godine devet stanova koji su bili u vlasništvu ustanova kojima 
je Županija osnivač te stanove u vlasništvu države, a kojima je bila potrebna adaptacija. Pokrenuo se žurno postupak za njihovo uređenje kako bi se u njih smjestile obitelji koje su svoje domove izgubile u potresu te su boravile u kontejnerima.

– Iako privremeni smještaj ovakvog tipa nije u osnovnoj nadležnosti Županije, inicijativom župana Ivana Celjaka pokrenuti su ovakvi postupci zbrinjavanja obitelji dok se njihovi domovi ne obnove – kazuju u županijskoj upravi.

Nastavlja se zbrinjavanje

Tako su u proteklom razdoblju uređeni i opremljeni stanovi u Sisku, Petrinji, Topuskom, Kutini, Popovači i Novskoj. Odranije ih je devet već useljeno, a protekli tjedan ključeve stanova u Sisku preuzelo je petero korisnika koji su se javili na javni poziv Sisačko-moslavačke županije. Stambeno su tako zbrinuti jedna samohrana majka s dvoje djece, hrvatski branitelj, samohrani otac i njegova kći, hrvatska braniteljica te jedna četveročlana obitelj. Svi se ovi stanovi nalaze u gradskoj jezgri grada Siska, a riječ je o četiri jednosobna i jednom  dvosobnom stanu, koje je Sisačko-moslavačka županija potpuno uredila i opremila za obitelji čiji su domovi teško oštećeni u potresu.

– Bit ćemo zadovoljni onda kada se naši sugrađani vrate u domove, ali moramo biti svjesni i da za ovakve razmjere štete za koje je proglašena katastrofa treba vremena za potpunu obnovu. Do tada našim sugrađanima maksimalno pokušavamo olakšati ovu situaciju omogućujući im potpuno uređene stanove u kojima mogu boraviti sa svojim obiteljima. Zadovoljan sam što smo i kroz ovaj postupak javnog poziva zbrinuli još pet obitelji. Sada je ukupno 14 obitelji Sisačko-moslavačka županija zbrinula u posljednjih šest mjeseci, a nastavit ćemo brinuti o našim sugrađanima i dalje – istaknuo je župan Celjak ovom prilikom.

Obrazovanje, zdravstvo

Istodobno sa stambenim zbrinjavanjem osoba stradalih u potresu Sisačko-moslavačka županija nastavlja obavljati poslove iz svoje direktne nadležnosti na području obnove. Na poziv Fonda solidarnosti za dodjelu sredstava prijavljeno je 68 projekata u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna, a tiče se objekata u županijskoj nadležnosti koji su povezani s obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom skrbi i infrastrukturom.

-  Obnovili smo 12 školskih objekata, a za tri školska objekta uredili smo zamjenske objekte. U Sisku će se graditi nova Ekonomska škola Sisak. U području zdravstva obnovili smo sedam objekata, a uskoro će početi radovi na obnovi nove interne Opće bolnice 
Sisak – rekao je župan Celjak.