Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
LAKŠE DO NEKRETNINE

Stanovima za mlade žele zaustaviti iseljavanje

1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
'Grad već godinama izdvaja značajna proračunska sredstva namijenjena provođenju mjera, programa i projekata kojima se za mlade obitelji nastoje stvoriti što bolji uvjeti života', rekao je gradonačelnik

Dvanaest mladih obitelji potpisalo je u četvrtak u Slavonskom Brodu ugovore o najmu novih gradskih stanova. Riječ je o projektu kojeg je Slavonski Brod kao prvi grad u Hrvatskoj pokrenuo kako bi mladim obiteljima do 45 godina pomogao u rješavanju stambenog pitanja na za njih povoljniji način.

slavonski brod Za najam 12 stanova za mlade javilo se 55 obitelji

Da su korisnici prepoznali vrijednost prokekta, potvrđuje i podatak da su svi raspoloživi stanovi u prve dvije zgrade useljeni. Stanovi se nakon 10 godina mogu i otkupiti. Cilj ovog 5,7 milijuna kuna vrijednog projekta je zaustaviti ili barem ublažiti tendenciju iseljavanja mladih, koje ne odlaze samo zbog nedostatka posla, nego i zato što nemaju gdje živjeti.

- Grad već godinama izdvaja značajna proračunska sredstva namijenjena provođenju mjera, programa i projekata kojima se za mlade obitelji nastoje stvoriti što bolji uvjeti života. Mislim da se ova demografska mjera pokazala kao dobra, o čemu najbolje govori brojka od čak 55 obitelji koje su se kandidirale za natječaj – rekao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Povijest Luščana Knjiga o zavičaju koji više ne postoji

Uz ovu mjeru, Grad provodi u drugu, u sklopu mlade obitelji ostvaruju pravo građenja obiteljskih kuća na gradskom zemljištu. Mladima je, naime, dana mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje kuća i to na razdoblje od 99 godina, što plaćaju oko 100 kuna mjesečno. Ukoliko za to pokažu interes, zemljište kasnije mogu i otkupiti. Na taj način made se obitelji rasterećuje velikog troška prilikom gradnje kuće.