Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Hrvatski dizajn

Stara manevarska lokomotiva u novom, prepoznatljivom kockastom izdanju

Sl. Brod: Sve​čanost preuzimanja prve reparirane lokomotive obojane u kockice
1/10
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Reparacija je trajala tri mjeseca i ovo je prva od pet lokomotiva koje će svojom reparacijom popraviti i modernizirati vozni park HŽ Carga, rekao je Goran Zec, direktor pogona OV Održavanje vagona Slavonski Brod

Stara manevarska dizel-hidraulička lokomotiva 2132-304 zasjala je zahvaljujući naporima vrijednih radnika i dizajnera u novom, prepoznatljivom kockastom izdanju. Naime u Slavonskom je Brodu izvršena svečana primopredaja lokomotive između OV Održavanja vagona i HŽ Carga s ciljem modernizacije voznog parka nacionalnog operatera. Manevarska lokomotiva bila je na reparaciji i prva je koja nosi promotivni hrvatski dizajn, prepoznatljive crveno-bijele kockice.

kune Transparentnost proračuna Čiste petice za Županiju, Slavonski Brod i šest općina

- Reparacija je trajala tri mjeseca i ovo je prva od pet lokomotiva koje će svojom reparacijom popraviti i modernizirati vozni park HŽ Carga – rekao je Goran Zec, direktor pogona OV Održavanje vagona Slavonski Brod i izvršni direktor za tehniku.

Zbog svojih manevarskih karakteristika, male dužine i jednostavnosti upravljanja, lokomotiva je namijenjena za manevarski rad u kolodvorima i industrijskim kolosijecima gdje je neisplativo koristiti električne i dizel-električne lokomotive. Prema riječima Gordana Žurge, predsjednika uprave HŽ Carga, odluka o investicijskom ulaganju donesena je krajem prošle godine i podrazumijeva ukupnu investiciju za dvije lokomotive od 4,1 milijuna kuna bez PDV-a.

- Sva novčana sredstva koja se koriste za tehnološki razvoj tvrtke, napredak kroz investicije u novi vozni park su osigurana prodajom, odnosno kasacijom starog voznog parka, tzv. mrtve imovine koja je 25 godina stajala neiskorištena kao staro željezo na imovini HŽ Carga. Plan izlaska sljedeće lokomotive je travanj ove godine, a ostale lokomotive će se svojim popravcima uskladiti s kontinuitetom radova koji će uključivati i modernizaciju vagona. Istu planiramo napraviti do kraja 2020. godine na ukupno 1589 vagona, sredstvima Svjetske banke – istaknuo je Žurga.