Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 969 pregleda
Turistička zajednica postavlja ih na 12 lokacija po županiji

Stiže izum iz Topuskog: na solarnim se stupovima servisira bicikl i puni mobitel

Pametni stup za bicikliste, Topusko
1/7
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Solarni stupovi idealni za prirodu; izrađeni su od kvalitetnog inoksa i aluminija. ako ideja dvojice susjeda funkcionira na terenu, zasad se može provjeriti u Zaprešiću i Bregani te na Plešivici iznad Jastrebarskog

Pametni solarni biciklistički stupovi počeli su nicati u Zagrebačkoj županiji. Prva tri postavljena su u Zaprešiću, na Trgu žrtava fašizma, u Bregani, preko puta policijske postaje, te na Plešivici iznad Jastrebarskog, kod Kleti Poljanice. Dio je to puno većeg projekta, najavljuju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije, a na području devet gradova i triju općina postavit će 12 biciklističkih stupova “Recro bike service”. Lokacije će, kažu, odrediti lokalne turističke zajednice, a tako se razvija i ponuda cikloturizma u županiji.

Sastavljamo ih u dvorištu

“Recro bike service” novost je u inovacijskom svijetu. Stup je izum dvojice susjeda iz Topuskog, a ideja im je sinula tijekom dugih večeri protekle zime. Davor Žugaj, koji već godinama radi u metalskoj industriji, naišao je na “plodno tlo” kad je ideju predstavio Kristianu Kuzmiću, ekonomistu, pa su svoja znanja odlučili udružiti i krenuti u biznis koji uključuje solarnu energiju.

– Do ideje smo došli nakon što smo vidjeli da se u svjetskim gradovima trenutačno svedavor ž više razvija grana proizvodnje ekološke energije. Na stupu biciklisti mogu napumpati gume uz pomoć kompresora, a usput napuniti i svoje mobitele. Mogući su i brzi popravci te zamjena guma. Stup ima nosač na koji se može dignuti bicikl, a i poseban spremnik s najčešće korištenim alatima. Alat je osiguran sajlama kako bi ostao ondje gdje mu je mjesto – kaže Davor Žugaj.

Prvi su solarni stup postavili u travnju u rodnom Topuskom, a vrlo brzo stigle su ponude iz raznih gradova i županija. Trenutačno pripremaju i isporuku pošiljke za Istru, a najnoviji model, s ugrađenim Wi-Fi-jem, predstavit će na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA koji se sutra otvara u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pa se nadaju i ponudama s inozemnog tržišta. Jedan solarni stup stoji 12.000 kuna, a sastavljaju ih u Žugajevu dvorištu. Lako se održavaju, napominju, s obzirom na to da su izrađeni od nehrđajućih materijala, kvalitetnog inoksa i aluminija, pa time i idealni za biciklističke rute kroz prirodu.

Bez brige, tu su i upute

– Osim toga, lako se i montiraju. Nema kopanja, nije potrebna infrastruktura, a ugrađena LED rasvjeta od stupa visokog 2,6 metara stvara i noćnu uličnu svjetiljku – objašnjavaju Žugaj i Kuzmić.

Zasad su dobili samo pozitivne povratne informacije, pa čak i od onih kojima je servis bicikala stran pojam.

– Na stupu su postavljene i upute kako bi svatko mogao obaviti sitne popravke. Jedini problem na koji nailazimo jest to što gradovi i općine u kojima ih postavljamo često biraju lokacije koje oni smatraju frekventnima, no ponekad ih moramo mijenjati. Garancija da stup radi besprijekorno jest da solarna ploča bude okrenuta prema jugu – zaključuje inovativni dvojac.