Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Razgovor s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem

Stiže nam 1,5 milijardi kuna

Igor Andrović
Foto: Kristijan Toplak
S Igorom Androvićem razgovarali smo u povodu Dana županije, a najavio je "eksploziju projekata" u iduće dvije godine

Igor Andrović na čelu je Virovitičko-podravske županije 15 mjeseci, ponosan je što ta županija povlači najviše novca EU po glavi stanovnika u Hrvatskoj, a od svih slavonskih županija izdvaja najviše sredstava za obrazovanje. Tišti ih, pak, prometna povezanost.

Igor Andrović Uskoro gradilišta u Virovitici, Slatini, Gornjem Bazju, Suhopolju, Bušetini, Pitomači Kreće projekt vrijedan 26 mil. - prostori topliji, računi manji

Razgovarali smo sa županom u povodu Dana Virovitičko-podravske županije, 3. rujna. Županiju očekuje, najavio je, "eksplozija projekata", a stići će im čak 1,5 milijarda kuna.

– Ova godina i iduća su godine projekata. Sve to stvarali smo zadnjih pet godina i od vremena župana Tomislava Tolušića, pripremaju to odavno djelatnici Županije i naša VIDRA razvojna agencija. Projekti su bili naša strategija i sve snage smo usmjerili na njih. Znali smo što nas čeka i na vrijeme smo pripremili projektnu dokumentaciju. U skoru provedbu kreću projekti vrijedni ukupno 1,5 milijardi kuna – započinje župan.

Nova ambulanta u Čađavici

Otvoren je lani sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, a počeli su i radovi na sustavima Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Projektirali su i sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza.

– Projektiramo Sustav navodnjavanja Lukač i Đolta II. faza. Razmišljamo i o navodnjavanju u općini Čađavica. Kada sve to završimo, u našoj će se županiji navodnjavati 4500 hektara. Činimo to kako bi se naši poljoprivrednici više orijentirali prema visokodohodovnim kulturama – ističe.

Podravka je, pak, najavila gradnju sušare za povrće, investiciju od 20 milijuna eura.

– Svi proizvođači povrća imat će zagarantiran otkup, a vjerujem da će se mnogi poljoprivrednici okrenuti proizvodnji povrća jer je tu puno veći prihod po hektaru, nego od ratarskih kultura – nastavlja.

Potpisani su nedavno i ugovori za izgradnju dva nova poduzetnička inkubatora, u Orahovici i Pitomači. Riječ je o Mreži poduzetničkih inkubatora, u sklopu koje će biti i obnovljen inkubator u Slatini. Smjestit će se u njih 47 poduzetnika.

– Time će mnogi mladi poduzetnici dobiti vjetar u leđa i vjerujem da će poduzetnički inkubatori iznjedriti nove poduzetnike – poručuje Andrović.

Dolaskom na mjesto župana, odlučio se, ističe, na ulaganje u zdravstvo i obrazovanje jer želi da svi stanovnici imaju jednake uvjete, i u ruralnom i urbanom području.

– Radi se nova dnevna bolnica u Virovitici, opremaju se sale, što je dio projekta od 50 milijuna kuna. Stigao je novi CT, stići će i nova magnetska rezonanca. Čovjek je ključ svega pa sufinanciramo stambene kredite našim liječnicima, stvaramo im bolje uvjete rada. Nedavno smo kupili 7 vozila za županijski Zavod za hitnu medicinu. Ulažemo u svim našim gradovima i općinama, pa ćemo tako uskoro otvoriti i novu ambulantu Doma zdravlja u Čađavici – navodi.

Župan Andrović i direktor Domogradnje Gregorić potpisali su ugovor za poduzetnički inkubator u Orahovici Počinje gradnja poduzetničkih inkubatora u Orahovici i Pitomači Tri inkubatora - snažan vjetar u leđa za 47 poduzetnika

Hala za Viroexpo

Ukupno 31 škola, naglašava, izgrađena je u posljednjih 10 godina u županiji.

– Razvoj obrazovanja predstavlja i razvoj gospodarstva. Gradimo školu u Bakiću koja je bila stara 110 godina. Već su spremne građevinske dozvole za novu školu u Orahovici, Industrijsko-obrtničku školu u Virovitici, Učenički dom u Virovitici, školu u Vukosavljevici, čekaju se samo EU natječaji – najavljuje.

Visoka škola u Virovitici ima sve uvjete da postane veleučilište.

– To je sada pravi mali studentski grad, jer je na jednom mjestu i studentski restoran i studentski dom, i Visoka škola, a u budućnosti će biti i Tehnološko inovacijski centar, vrijedan 17,5 milijuna kuna, koji će na znanstvenoj osnovi pomoći i našim poljoprivrednicima, posebno onima koji se bave ljekovitim biljem i duhanom – govori.

Zahvalan je Vladi RH za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kroz koji će županija dobiti 156 milijuna kuna.

– Dvorac u Cabuni postat će, tako, Centar za kulturu zdravlja. Gradit će se sirana u Virovitici. Izgradit će se multifunkcionalna hala za međunarodni sajam Viroexpo koji već 25 godina nema svoju lokaciju, a bit će to hala za sve manifestacije. Jezero u Orahovici dobit će hotele, restorane, bungalove. Bit će to ključno za razvitak turizma. Peti projekt je Kuća čaja i ljekovitog bilja na području Špišić Bukovice – nabraja.

Raste i broj turista, 43% je više dolazaka, a noćenja 73 posto više.

– Pri kraju je i obnova Dvorca Janković u Suhopolju, a bit će to jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji. Na razvoj turizma utjecat će i novi Centar za posjetitelje Križnica i Centar za posjetitelje Dravska priča – govori.

Kroz sve te projekte provlači se ime VIDRA-e, županijske Agencije za regionalni razvoj.

– Djelatnici VIDRA-e trenutno rade na projektima u provedbi u vrijednosti od 670 milijuna i oko 400 milijuna kuna koji su u planu. Svima nama cilj je razvoj gospodarstva i otvaranje radnih mjesta za dobrobit svih stanovnika. U tome imamo punu podršku Vlade RH, ministra Tolušića, ali svih onih ljudi iz naše županije danas u Zagrebu, jer oni vole svoj zavičaj, svoju Slavoniju u koju se uvijek vraćaju i za koju toliko stvaraju – zaključuje.

Brza cesta od Vrbovca do Virovitice i T. Polja     

- Objavljen je natječaj za izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekta s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole za brzu cestu od Vrbovca do Virovitice i Terezinog Polja. Kada se ishodi građevinska dozvola, iznaći će se sredstva za gradnju prometnice koja nam život znači. Prognoziramo da će biti izgrađena kroz pet godina. Nekima je to puno, ali ako smo čekali do sada, sačekat ćemo i tih pet godina. Zadovoljan sam zbog podrške Vlade RH koja je rezervirala novac za svu projektnu dokumentaciju, a na projektantima je da to odrade što prije - kaže župan.     

Cesta obnova Lokacijska dozvola Obnovit će se cesta Suhopolje - Slatina