Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvorena dokumentarna izložba u galeriji Scheier

Sto godina čakovečkih škola

Foto: Međimurska županija
Izložbu je otvorio najstariji živući učenik Ivan Petriš

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec obilježava svoj veliki jubilej – stotinu godina postojanja. Prvi u nizu događaja je dokumentarna izložba "Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole" koja je postavljena u dvorani Scheier.

– Sto godina velika je brojka. Svake godine roditelji nam iznova daju povjerenje da odgajamo i podučavamo njihovu djecu, a to 
povjerenje veliki nam je motiv i poticaj za rad. Stotinjak generacija prošlo je školom, a bogatim i zanimljivim aktivnostima koje smo pripremili nastojali smo zaokružiti veliko poglavlje naše škole i predstaviti naše bogatstvo javnosti – rekla je ravnateljica Bosiljka Vinković-Kukolić.

Izložba  prikazuje rad, aktivnosti i postignuća škole tijekom sto godina djelovanja. Više od 250 izložaka iz školske arhive i osobne ostavštine pojedinaca uz mnogobrojne fotografije dočaravaju život u proteklom vremenu. Stari udžbenici, bilježnice, svjedodžbe, šalabahteri, školska torba, kuta, maturalna haljina, suveniri s putovanja bivše će učenike i djelatnike vratiti u prošlost, a mladima i široj javnosti predstaviti dio ne tako davne povijesti Čakovca.

Autorica je izložbe profesorica arheologije i povijesti Ivana Puzak.

– Izložba im dah jednog vremena, Čakovca koji je tada bio mali grad, tada još nije imao status grada, ali to je jedina škola ekonomsko-trgovačkog usmjerenja do Zagreba – rekla je autorica izložbe Puzak.

Izložbu je otvorio najstariji živući učenik Ivan Petriš.