Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Velika obljetnica u Čakovcu

Stotinu godina bolnice koju su gradili i sami građani

Foto: Međimurska županija
Bolnica je simbol zajedništva i borbe za bolje Međimurje, rekao je župan Matija Posavec, o ustanovi u kojoj se u jednoj godini obradi 615.000 pacijenata

Prije stotinu godina osnovana je bolnica u Čakovcu koja se danas zove Županijska bolnica Čakovec. Samo od 2017. godine do danas u nju je uloženo oko 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima koja su u zadnjih pet godina iznosila oko 60 milijuna kuna.

Stižu novi uređaji

Župan Matija Posavec na svečanosti u Centru za kulturu podsjetio je na još jedan važan datum.

– U svibnju 1973. godine, velikim dijelom zahvaljujući financijskom doprinosu građana Međimurja te rukama domaćih graditelja, podignuta je nova bolnička zgrada, a u zdravstvenoj skrbi u našoj županiji otvoreno je novo poglavlje. Županijska bolnica Čakovec ne samo da je naša najveća zdravstvena ustanova čiji djelatnici svakodnevno i nesebično skrbe o našim građanima, već je simbol zajedništva i borbe za bolje Međimurje. Zdravstveni kompleks u Čakovcu, kao što smo obećali, postao je veliko gradilište, a osim zahvata na energetskoj obnovi preostalog dijela bolničkog kompleksa Međimurska županija simultano ulaže u opremu, ali i u stručni kadar. Rekonstruirali smo i dogradili Paviljon III, odnosno “staru internu” te tako omogućili bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijske dnevne bolnice – rekao je župan Posavec.

Unatoč općem nedostatku liječničkog kadra, zaustavljen je trend odlaska liječnika iz bolnice, a zaposleni su brojni mladi specijalisti. U planu je nabava novih uređaja, među kojima i CT uređaja.

– Očekuje nas formiranje Centra palijativne skrbi za koji je projektna dokumentacija već u izradi, uređenje biokemijskog laboratorija za vađenje krvi, adaptacija odjela neurologije i ginekologije, a u Županijskoj bolnici Čakovec razvijaju se i centri izvrsnosti iz kardiologije, ortopedije i transfuzijske medicine – rekao je Posavec.

Povelja za doprinos skrbi

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović rekao je da je posljednjeg dana listopada bolnica imala 977 zaposlenih, od 
čega 777 zdravstvenih i 200 nezdravstvenih djelatnika. Ondje rade 192 liječnika, 422 medicinske sestre i 154 djelatnika ostalih 
zdravstvenih profila.

– Tijekom 2021. u našoj ustanovi liječeno je gotovo 16.000 pacijenata. Medicina se mijenja, postaje sve kompleksnija i sofisticiranija, a to zahtijeva sve više zdravstvenih radnika. Sav taj posao mora pratiti i dobra infrastruktura pa s Međimurskom županijom, županom Matijom Posavcem i pročelnicom Sonjom  Tošić-Grlač realiziramo projekte i planiramo nove – rekao je ravnatelj Šegović.

U jednoj godini obavi se 1,359.000 raznih medicinskih usluga i obradi 615.000 pacijenata! U povodu 100 godina djelovanja bolnice župan Posavec je ravnatelju Šegoviću uručio Povelju za izniman doprinos zdravstvenoj skrbi i kvaliteti života stanovnika Međimurske županije te za zasluge u promicanju načela medicinske struke.