Izbornik
Naslovnica Županije
Edukacija djece

Stotinu osnovnoškolaca iz pet slavonskih županija postaju web detektivi

Web detektivi
Foto: Promo
U Hrvatskoj započeo projekt Web detektivi kojim se želi povećati razina znanja i svijesti djece, mladih i roditelja o zlouporabi korištenja suvremene tehnologije poput računala, mobitela, interneta i društvenih mreža

Web detektivi projekt je koji sljedeći tjedan počinje u osnovnim školama u Slavoniji. Nakon dvije radionice 100 osnovnoškolaca dobit će diplomu i iskaznicu web detektiva. Radi se prvom takvom projektu u Hrvatskoj, a organizirali su ga nevladina udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Microsoftom Hrvatska te Odjelom prevencije Policijske Uprave Osječko-baranjske županije.

- Projekt Web detektivi namijenjen je educiranju djece o tome koji je to sadržaj neprikladan za internet te kako brzo i anonimno prijaviti takav sadržaj - rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

- Važno je da mladi budu svjesni izazova i rizika, koji postoje pri komunikaciji s drugima, a posebno kod ostavljanja podataka i drugih privatnih sadržaja na internetu. Nadam se da će se vrlo brzo projekt proširiti i na cijelu Hrvatsku - rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Inače, svaki web detektiv dobit će "detektivsku iskaznicu" kako bi, temeljem jedinstvenog koda s iskaznice, mogao prijaviti neprimjereni sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću Web detektiva koja uključuje prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

Zlouporaba korištenja suvremene tehnologije

Dakle, svrha projekta Web detektivi je povećati razinu znanja i svijesti djece, mladih, roditelja  i nastavnika u vezi eventualne zlouporabe korištenja suvremene tehnologije poput računala, mobitela, interneta i društvenih mreža, a njegovo provođenje se planira i u ostalim hrvatskim županijama u skoroj budućnosti.

U prvom dijelu projekta sudjelovat će ukupno 100 djece osnovnih škola iz pet županija i to Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske.

Centar za sigurniji Internet je proveo istraživanje koje je obuhvatilo oko 7000 sudionika i provedeno je krajem 2015. u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Između ostalog učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu.

Tako je 12 posto učenika navelo da je bar jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje.

Dok 52 posto ispitanih navode da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu, 10 posto ispitanika navelo je da u takvim situacijama nije zatražilo pomoć, a 20 posto za pomoć se obraća roditeljima, 34 posto prijateljima, 10 posto dečku ili djevojci, dok tek 2 posto pomoć traži od djelatnika škole.