Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nova potpora studentima s područja VPŽ

Studenti besplatno vlakom na fakultet, ali i bilo gdje u RH

Foto: Kristijan Toplak
Interes je do sada iskazalo 385 studenata i za njih ćemo osigurati 260.000 kuna u proračunu, kaže župan Andrović

Studenti iz Virovitičko-podravske županije od 1. siječnja besplatno mogu putovati vlakom na fakultet, ali i bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Nova je to potpora studentima, za koju je župan Igor Andrović potpisao ugovor s predsjednikom Uprave HŽ-a Putnički prijevoz Željkom Ukićem.

I za izlete

Ugovor se odnosi na redovne studente koji imaju prebivalište na području Virovitičko-podravske županije, a kojima će Županija u potpunosti sufinancirati prijevoz željeznicom za akademsku godinu 2022./2023., koji studiraju na području Republike Hrvatske, a koji su podnijeli zahtjev za sufinanciranje i udovoljavaju uvjetima Javnog poziva Virovitičko-podravske županije.

Prijevoz obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, odlasci na ljetovanja i druga putovanja, isključivo u 2. razredu redovnih vlakova HŽ-a na području Hrvatske.

– Raspisali smo javni poziv za iskazivanje interesa i do sada se javilo 385 studenata za koje ćemo osigurati oko 260 tisuća kuna u proračunu. Taj će javni poziv biti otvoren i cijele iduće godine, do kada traje pilot-projekt. Kako se bude povećavao broj zainteresiranih, a vjerujem da hoće, rezervirat ćemo dodatna sredstva u proračunu – rekao je župan Igor Andrović.

Demografska je to mjera koja se nastavlja na pilot-projekt Vlade RH, a koji se odnosi na povoljniji javni željeznički prijevoz studenata, kojim je studentima omogućena kupnja mjesečne karte po povlaštenoj cijeni od 75 kuna, odnosno 10 eura. Potpisivanjem ugovora Virovitičko-podravska županija obvezala se da će u potpunosti sufinancirati taj iznos.

Stipendije za 63 studenta

– HŽ Putnički prijevoz godinama studentima omogućava što povoljniji prijevoz, a u taj se program uključila i Vlada RH te donijela odluku da po vrlo poticajnoj, povlaštenoj cijeni od 75 kuna studenti mogu neograničeno putovati vlakom po cijeloj Hrvatskoj. Ugovor koji smo potpisali s Virovitičko-podravskom županijom vrijedit će od 1. siječnja do 30. rujna, do kraja akademske godine. On redovnim studentima s područja ove županije omogućava besplatno putovanje – objasnio je predsjednik Uprave HŽ-a Putnički prijevoz Željko Ukić.

Uz ovu povlasticu, studentima iz Virovitičko-podravske županije nudi se još potpora. Župan Igor Andrović koncem prosinca potpisao je i nove ugovore o stipendijama sa studentima sa svog područja. Virovitičko-podravska županija od ove akademske godine ima nova 22 stipendista. Oni će se pridružiti studentima – a riječ je o ukupno 41 studentu – koji primaju županijsku stipendiju u iznosu od 800 kuna tijekom svih 12 mjeseci.

– Tako ćemo sada, s nova 22 studenta, ukupno stipendirati 63 studenta. Do sada smo za akademske stipendije godišnje izdvajali 451.000 kuna, a sada će to biti 566.000 kuna – naveo je Andrović na potpisivanju ugovora.

– Ovo su sve mladi ljudi koji studiraju za deficitarna zanimanja koja su tražena na tržištu rada na području naše županije i vjerujem da će nakon završetka školovanja upravo ovdje naći posao – dodao je župan.•

Idealni uvjeti za studiranje u Virovitici

Kada govore o razvoju i ulaganju u obrazovanje, u Virovitičko-podravskoj županiji redovito ističu Veleučilište u Virovitici, koje je prije nešto više od 15 godina osnovano kao Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici. Zahvaljujući i toj obrazovnoj instituciji, postotak visokoobrazovanih u županiji, koji je 2007. iznosio sedam, narastao je na 25 posto. – Virovitica studentima nudi idealne uvjete za studiranje jer su u krugu od 100 metara Veleučilište, studentski dom, restoran, škola... – ističu u Županiji.