Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatske željeznice potpisale ugovor

Studentima besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja

Foto: PIXSELL
Besplatan prijevoz Županija i HŽ osiguravaju u jednakim omjerima od 50 posto

Splitsko-dalmatinska županija i ove je godine u suradnji s HŽ-om osigurala besplatan prijevoz vlakovima studentima s prebivalištem na području županije.

– Demografska politika koju provodimo svakako uključuje brigu za studente i njihove obitelji. Zato smo odlučili nastaviti ovaj projekt, koji se do sada pokazao izuzetno uspješnim i prepoznatim. Naime, do uvođenja ove mjere studentskih željezničkih karata je bilo oko 620, a danas ih je više od 18.000. Taj podatak obavezuje nas nastavak provođenja ovoga projekta, ali i na osmišljavanje i realizaciju novih. Znamo koliko studentima i njihovim obiteljima znači besplatan prijevoz, a s ponosom mogu istaknuti da je Splitsko-dalmatinska županija prva u Hrvatskoj omogućila besplatan prijevoz vlakovima do bilo kojega mjesta studiranja – izjavio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Oko 1200 studenata

Besplatni prijevoz vlakovima HŽ Putnički prijevoz d.o.o. Zagreb primjenjuje se od 10. listopada  i vrijedi do 15. srpnja 2022. godine.

Damir Čarić, pomoćnik pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo kaže da ovu mjeru provode već nekoliko godina i otkriva nam da do mjesta studiranja besplatno vlakom putuje oko 1200 studenata. Broj putovanja nije ograničen. Studenti sa splitskog željezničkog kolodvora putuju na svoje fakultete u Zagreb, Rijeku, Osijek i Varaždin. Naravno, najviše je zagrebačkih studenata kojima je  teško palo ukidanje legendarnog noćnog vlaka Zagreb-Split.

– Ostali smo na jednom vlaku dnevno Split - Zagreb i Zagreb - Split. Polazak iz Splita je u 8.35 sati svakog dana osim nedjelje kad kreće u 14.20 sati. To smo uspjeli dogovoriti s HŽ-om upravo zbog studenata, kada dođu na vikend da u nedjelju mogu ručati s obitelji. Iz Zagreba vlak za Split polazi u 15,20 svakoga dana – kaže Čarić.

Besplatan prijevoz studentima Županija Splitsko-dalmatinska i HŽ Putnički prijevoz osiguravaju u jednakim omjerima od 50 posto, za što će županija izdvojiti oko milijun kuna. Putnička blagajna prijevoznika izdavat će studentske pojedinačne karte na temelju važeće pametne kartice  s potrebnim profilom, koju studenti kupuju o svome trošku na temelju potvrde Županije.

Potvrda Županije

Svi studenti koji su na pametnoj kartici imali profil Student Splitsko-dalmatinske županije mogu produljiti profil za akademsku godinu 2021./2022. na osnovi ovjerenog indeksa ili potvrde fakulteta o upisanoj godini o redovnom studiranju bez dodatne potvrde Županije.

Studenti koji do sada nisu putovali na temelju profila Student Splitsko-dalmatinske županije moraju donijeti potvrdu koju mogu zatražiti elektroničkim putem na e-mail adresi pisarnica@dalmacija.hr ili je mogu doći preuzeti u Županiju, soba 132, I. kat svakog radnog dana od 7.30 do 14.00 sati.