Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Dogradonačelnica Ivana Bandov Paulić o poduzetničkoj klimi u Belom Manastiru

Subvencionirat ćemo kupnju stana ili kuće, a naš je grad itekako privlačan za život

Cilj je sigurnije kretanje pješaka, biciklista i motornih vozila te uređenje središnjih gradskih ulica
1/4
Foto: Grad Beli Manastir
Jako smo ponosni na dva projekta Zaželi. Zaposleno je 48 žena, a brinu se o 300-tinjak korisnika. Žene će imati posao dvije godine, a starijima mnogo znači i samo to što porazgovaraju s njima, navodi dogradonačelnica

Ivana Bandov Paulić 37-godišnja je diplomirana pravnica i zamjenica gradonačelnika Belog Manastira. Prva je to žena u vodstvu Belog Manastira, a u gradskoj je upravi angažirana, među ostalim, i na projektima koji poboljšavaju položaj žene na tržištu rada, pa time i u društvu.

Prva ste žena zamjenica gradonačelnika u povijesti Grada Belog Manastira. Kako se osjećate u toj "koži"? Jeste li se morali dokazivati muškim kolegama?

Ne, ni u jednom trenutku nisam se morala dokazivati, barem ne u užem krugu. Uistinu se ugodno osjećam. Poanta je svega da smo nas troje prijateljski ušli u cijelu priču, svjesni da smo različiti karakterom i iskustvom. Moja je prednost bila iskustvo rada u lokalnoj samoupravi pa pomažem savjetima kad zatreba.

Foto: Grad Beli Manastir

Kakav je položaj žena u Belom Manastiru, koliko se lako, odnosno teško zapošljavaju?

Položaj žena je isti kao u Hrvatskoj. Sve nas je više obrazovanih i dokazujemo da smo sposobne u različitim područjima, što je danas teško, biti zaposlena žena i majka. Žene u Belom Manastiru, kao i općenito u našoj zemlji, sve više shvaćaju da mogu biti zaposlene, doprinositi obitelji, a opet da im to neće umanjiti ono što one "po defaultu" moraju biti, žene i majke. I našle su svoju nišu, imamo obrt za pečenje kolača, frizerske i kozmetičke salone, okreću se uslužnim djelatnostima u kojima se sve bolje snalaze.

Koji su najvažniji projekti u Gradskoj upravi u koje ste aktivno uključeni?

Nitko od nas nema svoj projekt, nego se nadopunjujemo. Najbolji je primjer fišijada, najveći događaj u godini i trudimo se da ona bude najveća u Hrvatskoj. Goran, drugi zamjenik, preuzme organizacijski dio, gradonačelnik je zadužen za lobiranje, dogovaranje, brendiranje, a kad sve prođe, moje je da zaštitim to kao Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša. Svatko uzme onaj segment koji mu više leži - Goran je terenac, ja sam pravnica zadužena za papire, iščitavanje pravila. Moj najveći angažman dosad bio je oko programa Zaželi. Provodimo dva projekta na koja smo jako ponosni. Zaposleno je 48 žena, a one se brinu o 300-tinjak korisnika. Išli smo od kuće do kuće, objašnjavali građanima koje će beneficije imati. Žene su zadovoljne, imat će posao dvije godine, a starijim ljudima mnogo znači i samo to što sjednu i porazgovaraju s njima, donesu im kruh.

Foto: Grad Beli Manastir

Dosta pripadnika vaše generacije napušta Baranju. Kako se gradska uprava bori protiv tog negativnog trenda?

Da smo otkrili čarobno rješenje, prodavali bismo ga drugima. Radimo sve što nam trenutačno pada na pamet. Kolega Petar Tokić i ja napravili smo program demografskih mjera. U sklopu njih je subvencija za kupnju nekretnine. Građani odlaze, ali kako smo jedini baranjski grad, dosta smo privlačni stanovnicima iz okolnih mjesta. Imamo osnovnu i srednju školu, vrtić na tri lokacije, infrastrukturu koja daje osjećaj ugodnog malog grada. Cijene kuća su od 40.000 do 50.000 eura. Stan od 70 kvadrata stoji ni 40.000 eura, u Osijeku je dvostruko skuplji, a u Zagrebu bi dosezao i 140.000. Jasna je računica.

Na čelu ste Povjerenstva za dodjelu potpora za razvoj malog poduzetništva na području Grada Belog Manastira. Kakvo je poduzetnička klima u gradu?

Sve je bolja, poduzetnici su nas prepoznali kao partnera. Situacija će se poboljšati kada budu gotove obilaznice i Koridor 5C. Usporedbe radi, 2018. na isti natječaj stiglo je osam prijava i potrošili smo polovicu predviđenog novca. Čim smo ove godine otvorili natječaj, došle su 44 prijave, u roku od dva-tri dana. Bez problema smo podijelili 297.000 kuna. Njih 18 koji su prošli, zapošljavaju 44 osobe, možda će zaposliti još nekoga...

Foto: Grad Beli Manastir

Sudjelujete u radu Turističke zajednice Baranje. Što Grad može učiniti da postane vidljiviji na turističkoj karti?

Najvažniji nam je adut trenutačno fišijada, s tim da se trudimo da nam i advent postane prepoznatljiv. Fišijadu promoviramo ove godine kao Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša. Jesen je u Baranji nekako najljepša, između ostaloga i zbog vinograda, pa planiramo rujan brendirati kao naš mjesec. Bilježimo, inače, povećanje broja noćenja, dolazi sve više stranaca, i što je najvažnije, sve dulje ostaju.

Kakvim vidite Beli Manastir 2021., na kraju vašeg mandata?

Vidim ga kao mirno, lijepo, ugodno mjesto za život. Mislim da i ljudi prepoznaju da grad postaje sve sređeniji.