Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Uzgoj egzotične biljke u Uljaniku

Supružnici Perija uzgajaju bamiju koja ima niz ljekovitih svojstava

bamija
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Bamija, koja je inače potekla iz Afrike i najviše se koristi u bliskoistočnim zemljama, sadrži mioksinol, biljnu alternativu za botoks

Bamija ili okra, neobična povrtna kultura poznata gotovo pet tisuća godina, otkako je iz Afrike donesena na europsko tlo najviše se udomaćila u bliskoistočnim zemljama, a mjesto za stolom našla je i u selu nadomak Garešnice. Supružnici Željka i Ivica Perija, upoznavši se s blagotvornim učinkom bamije, odlučili su se okušati u njezinu uzgoju. Kupili su imanje u Uljaniku te krenuli u proizvodnju ove egzotične biljke, gotovo nepoznate u našim krajevima.

Grubišno Polje Delegacija u Izraelu U Grubišnom Polju uvele bi se nove kulture – indijska konoplja i kikiriki

Prikupili 21 sortu

– Znajući za dobrobiti bamije, godinama sam živeći u inozemstvu prikupljao njezino sjeme. Uspio sam prikupiti čak 21 sortu koju danas uspješno uzgajamo na našem imanju – govori nam Ivica Perija koji upravo ovih dana ubire ovogodišnje plodove bamije.

– Godina je bila iznimno kišna, a vlaga ne odgovara bamiji. Berba počinje drugi tjedan u srpnju, a sada je na vrhuncu jer je zatoplilo pa sunce pomaže bamiji – objašnjava Ivica. Prošlih su godina, na ukupno 3,5 tisuće četvornih metara posadili oko 11,5 tisuća biljaka i uspjeli ubrati gotovo 4 tone bamije, a ove godine, iako je slabija, očekuju podjednaku količinu jer su i posadili više zbog najave kišne sezone. Kako je riječ o tropskoj, vrlo osjetljivoj biljci, dosta je posla oko nje da bi uspjela.

– Bamija je zahtjevna biljka. S njom moraš biti doslovno svaki dan, cijelo ljeto od sijanja početkom svibnja, zatim presađivanja u lipnju pa okopavanja, navodnjavanja... Puno je posla pa se malo ljudi bavi njenom proizvodnjom – kaže Perija, jedan od pet proizvođača bamije u Hrvatskoj koji se upustio i u njezinu preradu. Osim što se može konzumirati u svježem stanju, bamija se može konzervirati i sušiti. Poznata je i cijenjena delicija u bliskoistočnim te sve više i u europskim zemljama. Zanimljiv je podatak da ima afrodizijačka svojstva pa je najpoznatije jelo od bamije dobilo ime begova čorba.

Kreme, sapuni, šamponi...

Pripisuju joj i ljekovita svojstva. U istočnjačkoj medicini bamija se stoljećima koristi u liječenju raznih oboljenja, poput probavnih smetnji, crijevnih oboljenja, a smatra se da regulira razinu šećera u krvi te općenito podiže imunitet.

No tu nije kraj priče o blagodatima ove biljke. Naime, za učinke bamije na kožu znala je još i Kleopatra koja ju je obilato koristila za čuvanje ljepote i mladolikog izgleda. Da sve to nije prazna priča, potvrđuju i klinička ispitivanja kojima je dokazano da bamija sadrži mioksinol, biljnu alternativu za botoks.

Znajući sve to, supružnici Perija upustili su se u preradu bamije, pa tako danas tržištu nude čaj od 12 sorti bamije te tinkturu kao i različite kozmetičke proizvode od bamije poput krema, sapuna i šampona.

Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice Najveći projekt Grada Garešnice U zgradi bivšeg kina Centar za posjetitelje