Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Održani 26. Dani Milka Kelemena u Slatini

Suradnja s vrhunskim umjetnicima u spomen na velikog skladatelja

Foto: Slatina
Nakon zanimljivog koncerta Gudačkog kvarteta Sebastian na otvorenju festival je nastavljen maestralnim nastupima Katedralnog zbora “Chorus Angelicus” iz Varaždina i Kvarteta Papandopulo

Prva polovica listopada u Slatini bila je u ozračju Dana Milka Kelemena, koji su svoja vrata 26. put svijetu otvorili koncertom Gudačkog kvarteta Sebastian iz Zagreba u crkvi svetoga Josipa.

EPIcentar Sequoia kao dobar primjer KONFERENCIJA EPIcentar Sequoia kao dobar primjer

Izložba fotografija

Taj je međunarodni festival, kako je istaknuo gradonačelnik Denis Ostrošić, velik doprinos kulturnom životu u Slatini.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa ove godine nije bilo sudionika iz drugih zemalja, ali međunarodni je karakter festival ipak dobio uz fotografije s Kelemenovih putovanja koje su prikazane na izložbi “Kelemenov pozdrav svijetu”, otvorenoj u Zavičajnom muzeju Slatina.

– Dvadeset i šest godina ovaj festival okuplja entuzijaste oko organizacije samoga festivala pa je onda isto toliko godina suradnje s vrhunskim hrvatskim i svjetskim umjetnicima, a sve s ciljem promoviranja velikoga skladatelja, velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena – čulo se na otvorenju.

Asfaltirana cesta u Ulici D. Domjanića UREĐENJE GRADA Asfaltirana cesta u Ulici D. Domjanića

Inače, festival je otvorio posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima, kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je glavni pokrovitelj ovojesenskog festivala. Izaslanica premijera Andreja Plenkovića bila je, pak, predsjednica saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Festival je održan u posebnim uvjetima, poštujući epidemiološke mjere, a uz pomoć Ministarstva kulture RH, Grada Slatine, Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Grada Slatine te Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, koja je drugi put bila glavni suorganizator.

I na društvenim mrežama

Nakon zanimljivog koncerta Gudačkog kvarteta Sebastian na otvorenju festival je nastavljen maestralnim nastupima Katedralnog zbora “Chorus Angelicus” iz Varaždina i Kvarteta Papandopulo. Matija Dedić, Zvjezdan Ružić i Goran Končar predstavili su se izvrsnim programom “Kelemen i Jazz”, koji su svi zainteresirani mogli pratiti na društvenim mrežama, jer je koncert uz pomoć TZ-a Grada Slatine emitiran uživo.

Javna tribina “+50 = Zaposlenice za mene” JAVNA TRIBINA Zapošljavanje žena starijih od 50 godina

Sama završnica pripala je ponovno Cantus Ansamblu i prof. Berislavu Šipušu, koji su programom Foretić vs. Kelemen zatvorili festival.

Osim izvrsnih koncerata, Dani Milka Kelemena ponudili su i po jednu opernu i baletnu predstavu pa su se tako slatinskoj publici predstavili Opera Pannonica – operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, te Baletni ansambl HNK iz Osijeka.