Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Objavljen novi natječaj za navodnjavanje

Sustav Kapinci-Vaška II borit će se za potporu

Radovi na sustavu navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza
Foto: Kristijan Toplak
Navodnjavanje nije jeftino i početna ulaganja nisu mala, ali odabirom dobre kulture za određeno tlo moguće je postići i nekoliko berbi godišnje. Hrvatska navodnjava svega 22.500 hektara, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tolušić

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi natječaj za navodnjavanje, u kojem su na raspolaganju 332 milijuna kuna, a na njega će se prijaviti i sustav Kapinci – Vaška II. faza. Na prvom natječaju za ovu operaciju ugovoreno je devet projekata vrijednih 360 milijuna kuna za navodnjavanje 3653 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Bicikli Sve o cikloturizmu Panonske biciklističke staze i na internetu

– Navodnjavanje, plastenici i staklenici za neke su poljoprivredne kulture jedini ispravan smjer. Navodnjavanje nije jeftino i početna ulaganja nisu mala, ali odabirom dobre kulture za određeno tlo moguće je postići i nekoliko berbi godišnje. Hrvatska navodnjava svega 22.500 hektara. Potencijal nam je golem i moramo ga čim prije staviti u punu funkciju, intenzivirati proizvodnju po hektaru i povećati prinose – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Fizikalna terapija Dom zdravlja Fizikalna terapija u domu bolesnika

Svrha ovog Natječaja je povećanje poljoprivrednih površina koje se mogu navodnjavati, prvenstveno radi smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje i povećanja konkurentnosti. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 150.000 eura, a najviša 15 milijuna eura, u kunskoj protuvrijednosti. Zahtjev za potporu može se predati od 28. veljače u podne do 29. travnja u podne. Za potpore će se prijaviti i sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, čija je procijenjena vrijednost 25 milijuna kuna, a za koji VPŽ već ima spremnu građevinsku dozvolu. Podsjetimo, u kolovozu su počeli radovi na sustavima Novi Gradac – Detkovac i Đolta, kojima će se natapati novih oko 1000 hektara površine, a projekti su vrijedni 55 milijuna kuna, pristiglih iz EU.

Završna konferencija projekta bila je u Virovitici, uz 23 darovita đaka, a za trajanja projekta održan je niz kampova i zanimljivih radionica Virovitičko-podravska županija prva provela projekt ‘Budi STEMpatičan’ Izradili model za otkrivanje i rad s darovitom djecom