Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Projekt PEPSEA

Sustav koji povećava zaštitu mora i priobalja vrijedan 2,9 milijuna eura

Projekt PEPSEA provodi se putem INTERREG programa suradnje
Foto: Šibensko-kninska županija
Očuvan okoliš preduvjet je za kontinuirani i održivi turistički razvoj te razvoj gospodarstva.

– U okviru projekta PEPSEA, punog naziva Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution (Povećanje stupnja zaštite zatvorenih dijelova mora od onečišćenja), koji Šibensko-kninska županija provodi putem INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, ispred budućeg posjetiteljskog centra u uvali Minerska prezentirane su aktivnosti projekta i postavljen uređaj mareograf. Cilj projekta je razviti odgovarajući sustav koji će povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja, a ukupna vrijednost projekta je 2,9 milijuna eura – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Završena energetska obnova zgrade osnovne škole u Goričanu Završena energetska obnova Veliki investicijski val: U nekoliko mjeseci provedeni projekti vrijedni 50 mil. kuna

Za buduće generacije

– Provedbom projekta obnove tvrđave Sv. Nikole još je jednom potvrđeno koliko je vrijedan prostor kanala Sv. Ante te smo ga odlučili dodatno zaštititi i sačuvati za buduće generacije. Namjera nam je učiniti sve da pokušamo spriječiti incidente, ali i osigurati odgovarajuću pravovremenu reakciju ako bude potrebno. Očuvan okoliš je preduvjet za kontinuirani i održivi turistički razvoj te razvoj gospodarstva – kazao je župan Goran Pauk.

Na pilot-lokaciji provest će se detaljna ispitivanja, a stručnjaci će izraditi i 3D modele te detaljan plan za intervencije u slučaju iznenadnog onečišćenja. Plan će uključivati mjere za prevenciju, intervenciju i mjere za oporavak ako do onečišćenja ipak dođe.

Krajnji cilj obnove domova zdravlja je podizanje standarda usluge RAZVOJ ZDRAVSTVENE USLUGE Europski projekt vrijedan gotovo 12 milijuna kuna

– Šibensko-kninska županija raspolaže ekobrodom za potrebe intervencija u slučaju iznenadnog onečišćenja mora. Zbog snažnog razvoja turizma, posebno nautičkog, ocijenjeno je kako je potrebno uložiti dodatne resurse u zaštitu prostora kanala Sv. Ante, koji je najviše opterećen – kazala je pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr.sc. Sanja Slavica Matešić. Voditelj tima koji provodi istraživanje, dr. sc. Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković, prezentirao je postavljanje mareografa, uređaja koji bilježi morske mijene i dugoperiodička kolebanja morske razine u kanalu Sv. Ante te naglasio važnost lokacije kao jedne od najprometnijih u pomorskom prometu ljeti.

Uređaj će u realnom vremenu omogućiti pregled pokazatelja plime i oseke, visine valova, temperature mora, a podaci će biti dostupni javnosti na mrežnim stranicama Šibensko-kninske županije. U okviru PEPSEA izradit će se i geoinformacijski sustav te nabaviti potrebna dodatna oprema koja će biti na raspolaganju Županijskom operativnom centru. Provest će se i radionica za usavršavanje osoblja koje će rukovati opremom i sudjelovati u intervencijama. Provest će se i edukacija lokalne zajednice kojom će se podići razina svijesti o onečišćenju mora.

BOLJA ODVODNJA I ZAŠTITA OKOLIŠA Javno predstavljen projekt Aglomeracije Požega

Sredstva EU fonda

Za detaljna ispitivanja angažirani su stručnjaci iz „Instituta Ruđer Bošković“ iz Zagreba, „Tehnologija, inovacije, poduzetništvo“ iz Zadra i „Prehnit“ iz Zagreba. Izradit će se Plan intervencija koji će uključivati mjere za prevenciju, intervenciju i mjere za oporavak ako se incident ipak dogodi.

– Uz Šibensko-kninsku županiju u provedbi projekta sudjeluju Splitsko-dalmatinska županija, centar ATRAC iz Rijeke te Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA. Za realizaciju aktivnosti u Šibensko-kninskoj županiji osigurano je preko 500 tisuća eura, od toga su 85% bespovratna sredstva iz EU fonda za regionalni razvoj – istaknuli su iz Šibensko-kninske županije.