Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Završena energetska obnova

Veliki investicijski val: U nekoliko mjeseci provedeni projekti vrijedni 50 mil. kuna

Završena energetska obnova zgrade osnovne škole u Goričanu
Foto: Međimurska županija
Ravnatelj Osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec zahvalio je županu što im je omogućen rad u toplijem i ugodnijem prostoru. Školu pohađa 160 učenika u 12 razrednih odjela, a zapošljava 34 djelatnika.

Osnovnoj školi Goričan, jedanaestoj osnovnoj školi u Međimurskoj županiji koja je postala energetski učinkovita zahvaljujući uspješno odrađenom projektu energetske obnove.

Bedeničkim mališanima gradnjom dvorane bit će osigurani uvjeti za održavanje tjelesne kulture, rekao je župan Kožić pri obilasku radova 140 milijuna kuna u školstvo Uz ovu investiciju Bedenica će biti ogledni primjer brige za školstvo

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3,394.011 kuna, od čega je 2,836.848 kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, 785.807 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a Međimurska županija kao osnivač škole osigurala je 557.162 kuna. Radovi su trajali od ožujka do rujna ove godine.

Voditeljica projekta Leonarda Tarandek nabrojila je da su obavljeni radovi na rekonstrukciji vanjske ovojnice, zamjeni vanjske stolarije, zamjeni kompletne rasvjete na objektu novim LED svjetiljkama, ugrađena su dva nova plinska kondenzacijska kotla i zamijenjena oprema u kotlovnici. Energetskom obnovom škola prelazi iz energetskog razreda D u razred B, pa će ostvarivati znatne uštede na potrošnji toplinske energije.

Druga najveća greenfield investicija na području Gospića od osamostaljenja Hrvatske Pri kraju gradnja kogeneracijskog postrojenja, investicija vrijedna više od 20 milijuna eura

Umjesto plinskog toplovodnog kotla snage 320 kW, ugradila su se dva nova plinska kondenzacijska kotla pojedinačne snage 80 kW. Zamijenila se ostala oprema u kotlovnicama, ugradila se visoko učinkovita cirkulacijska crpka, ventili za hidrauličko balansiranje krugova grijanja i sustav automatske regulacije vođene vanjskim uvjetima. Ravnatelj Osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec zahvalio je županu što im je omogućen rad u toplijem i ugodnijem prostoru. Školu pohađa 160 učenika u 12 razrednih odjela, a zapošljava 34 djelatnika.

– Želimo djeci pružiti priliku da napreduju, da se kod svakog učenika potiče razvoj individualnih sposobnosti, želimo svakom učeniku pružiti ugodno mjesto za rad i učenje. Međimurska županija svake godine razinu obrazovanja diže na višu razinu i ovim projektom zaokružen investicijski ciklus u Osnovnu školu Goričan, koja je danas škola sa svim standardima modernog obrazovanja kakvo i zaslužuje – rekao je župan Matija Posavec. Zadovoljan je i načelnik Goričana Mario Moharić.

Uručeni su ugovori o bespovratnim potporama Bespovratne potpore Županijsku pomoć za obrtna sredstva i manje investicije iskoristit će 54 korisnika

– Službeno smo otvorili osnovnu školu, radove koji su izvođeni oko godinu dana, a investicija je vrijedna oko četiri milijuna kuna. Pokraj nje je i školska sportska dvorana, također nova, vrijednosti 14 milijuna kuna. Dakle, imamo ovdje investicije od 18 milijuna kuna, direktno inicirane od strane Županije. I na izgradnju čvora Goričan je direktno utjecao župan, pa mu moramo zahvaliti za investicije od gotovo 50 milijuna kuna u nekoliko mjeseci. To su investicije koje nadilaze sve naše planove i očekivanja, pa promišljamo koju nagradu dati županu, jer ove koje imamo su premale – rekao je načelnik Moharić.