Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
Druga najveća greenfield investicija na području Gospića od osamostaljenja Hrvatske

Pri kraju gradnja kogeneracijskog postrojenja, investicija vrijedna više od 20 milijuna eura

Foto: Grad Gospić
Nova energana proizvodit će toplinsku i električnu energiju, a zaposlit će i 20 do 30 novih radnika. Već traže inženjere elektrotehnike i strojarstva

Radovi na investiciji vrijednoj više od 20 milijuna eura, kogeneracijskom postrojenju investitora tvrtke Energana Gospić 1 bliže se kraju. Nakon izgradnje tvornice Kalcit ova investicija druga je najveća greenfield investicija na području Grada Gospića od osamostaljenja Hrvatske.

SREDINOM LISTOPADA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA GOSPODARSKI CENTAR Novi sajamski prostor i golema investicija

Grade i dodatni pogon

Tim su povodom gradonačelnik Karlo Starčević i tajnik– pročelnik Slaven Stilinović s predstavnicima izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod, izvršnim direktorom Ivicom Marićem i direktorom servisa i montaže Zdravkom Stipetićem, obišli gradilište u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje. Prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega bi trebao biti obavljen i tehnički pregled.

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta radi se i dodatni pogon – sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije.

Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba, i za grijanje Grada.

Reciklažno dvorište UGOVOR IZMEĐU GRADA, FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I MINISTARSTVA GOSPODARSTVA Za gradnju reciklažnog dvorišta 3,7 milijuna kn

Iza tvrtke Energana Gospić1 stoji češki holding GEEN, koji je zapravo pokretač cijele ove priče. Radi se o subjektu koji ima dugogodišnje i uspješno iskustvo u energetskom sektoru. Treba naglasiti i da će nova energana zapošljavati od 20 do 30 radnika.

Prvo obuka

– U ovom trenutku tvrtka GEEN hitno traži inženjere elektrotehnike i strojarstva koji trebaju proći obuku prije puštanja postrojenja u pogon. Dakle, u Gospiću se u 2020. godini otvara nekoliko radnih mjesta, a do kraja godine će se tražiti i druga zanimanja u novootvorenim pogonima tvrtke – istaknuo je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.