Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
UGOVOR IZMEĐU GRADA, FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I MINISTARSTVA GOSPODARSTVA

Za gradnju reciklažnog dvorišta 3,7 milijuna kn

Reciklažno dvorište
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Gradu Gospiću nadaju se da će sve veći broj građana, nakon gradnje reciklažnog dvorišta, odvojeno prikupljati otpad u vlastitom domaćinstvu

Grad Gospić uskoro očekuje potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti 3,7 milijuna kuna za gradnju reciklažnog dvorišta. Ugovor bi trebao biti potpisan između Grada Gospića kao korisnika te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Osiguran novac za projekt Obnavlja se središnji trg u Gospiću i postavit će se spomenik Nikoli Tesli

Naime, Grad Gospić prijavio je projekt izgradnje reciklažnog dvorišta Gospić u travnju ove godine, a 8. rujna od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zaprimljena je odluka o odabiru projekta čija vrijednosti iznosi 4,326.030,47 kuna od čega su 3,677.125,89 kuna bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda. Cilj je projekta doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koje se odlaže na odlagalište otpada Rakitovac u Gospiću.

Sprečavanje nastanka otpada od proizvodnih procesa do kraja životnog ciklusa proizvoda i njihovih komponenti, dio je Europske strategije za pametan, održiv i uključiv rast u kojoj je središnji aspekt prelazak na kružno gospodarstvo, s ciljem svođenja nastajanja otpada na najmanju mjeru. Po završetku gradnje, reciklažno dvorište dodijelit će se na upravljanje Komunalcu Gospić d.o.o.

Proslava u povodu 164. obljetnice Teslina rođenja Kao što je Tesla osvijetlio svijet, tako su svjetlosni efekti osvijetlili Gospić

Valja istaknuti da projekt gradnje reciklažnog dvorišta podrazumijeva kontrolirano razvrstavanje reciklažnog materijala u kontejnere i spremišta za razvrstavanje, a ne odlaganje mješovitog komunalnog otpada. Riječ je o prethodno razvrstanom komunalnom otpadu u domaćinstvu. U Gradu Gospiću nadaju se da će sve veći broj građana, nakon gradnje reciklažnog dvorišta, odvojeno prikupljati otpad u vlastitom domaćinstvu te tako smanjiti količine otpada i voditi brigu o našem okolišu.