Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
Proslava u povodu 164. obljetnice Teslina rođenja

Kao što je Tesla osvijetlio svijet, tako su svjetlosni efekti osvijetlili Gospić

Foto: JOSIP DURLOV/Lika Club
Svjetlosna manifestacija nosi naziv „Tesla Power of Lights“ i već je nekoliko godina simbol proslave rođendana genija

Gospić je proslavio rođendan velikog znanstvenika i vizionara Nikole Tesle. U organizaciji Grada Gospića, gradske Turističke zajednice, Muzeja Like Gospić te Memorijalnog centra Nikola Tesla Smiljan, raznolikim je sadržajima obilježena ova važna obljetnica. Lajtmotiv ove obljetnice bio je Teslino djetinjstvo.

projekt Svako selo i zaselak imat će pristup mreži velike brzine

Već u ranim jutarnjim satima u parku Jasikovac djeca su slušala bajkaonicu „Tesla – dječak iz Smiljana“ koju su izvele članice Društva Naša djeca Grada Gospića. Memorijalni centar Nikola Tesla otvorio je vlastitu izložbu koju su postavili zaposlenici Memorijalnog centra sagrađenog upravo na onome mjestu na kojemu je Tesla proveo najranije djetinjstvo. Izložba nosi naziv “Kad je Nikola bio dječak” i postavljena je zbog činjenice da se u svemu vezanom uz Teslu uvijek osvrće na njegov život u Americi, a zaboravlja se da je sve krenulo u Smiljanu. Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan plijeni pozornost kao rodno mjesto velikana, no cilj izložbe nije bio otkrivanje nečeg novog i nepoznatog, već je fokus bio usmjeriti priču na Smiljan koji to i zaslužuje.

Na trinaest postavljenih roll-upova izložbe posjetitelji su mogli otkriti nešto novo iz povijesti Smiljana, nepoznate detalje o podrijetlu obitelji Tesla, o rođenju velikana, njegovim prvim dječačkim danima i istraživačkim koracima, školovanju u Smiljanu i Gospiću, njegovim smiljanskim i gospićkim anegdotama, a cijela izložba vizualno je obogaćena pripadajućim fotografijama.

Institut za javne financije dao čistu peticu gospićkoj vlasti Gospić opet u dobrom društvu najtransparentnijih gradova RH

U večernjim satima, baš kao što je Tesla osvijetlio svijet, s gradskog su trga visoko u zrak, bacajući snop svjetlosti sve do Smiljana, svjetlosni efekti osvijetlili Gospić. Svjetlosna manifestacija nosi naziv „Tesla Power of Lights“ i već je nekoliko godina simbol proslave rođendana genija svjetskih razmjera zahvaljujući čijim je izumima svjetlo ‘ušlo’ u svako kućanstvo.

Grad Gospić je u povodu obljetnice Teslina rođenja organizirao i okrugli stol na temu „Tesla i mi – Primjena europskih praksi u digitalizaciji lokalne uprave“ na kojemu su uz gradonačelnika nazočili renomirani stručnjaci iz područja poduzetništva, znanosti i tehnologije. Okrugli stol označava početak realizacije Sajma tehnologije i inovacija koji bi se u idućim godinama u vrijeme oko Teslina rođendana održavao upravo u kraju iz kojega je ovaj veliki genij i potekao.