Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
Institut za javne financije dao čistu peticu gospićkoj vlasti

Gospić opet u dobrom društvu najtransparentnijih gradova RH

Foto: Grad Gospić
Veliko je ovo priznanje Gradu koji je od 2015. i grada opterećenog velikim dugovima izuzetno napredovao i dobio titulu najtransparentnijeg – rekla je Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika

Grad Gospić uz 87 gradova u Hrvatskoj ocijenjen je čistom peticom kao jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Institut za javne financije predstavio je rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. do početka travnja 2020. Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost, otvorenost lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u RH.

karlovac Predstavljen projekt gradnje Centra Nikola Tesla

Čistom peticom nagrađeno je samo 87 gradova u cijeloj zemlji, uključujući i Gospić, koji se već drugu godinu zaredom nalazi u društvu onih gradova koji, po svim segmentima, a posebno kada je u pitanju trošenje proračunskog novca, ništa ne skrivaju od svojih građana.

– Drago mi je što su naši sustavni napori prepoznati jer ovo je bio jedan od naših ključnih ciljeva u prvom dobivenom mandatu. Veliko je ovo priznanje Gradu koji je od 2015. i titule „najnetransparentnijeg“ grada opterećenog velikim dugovima izuzetno napredovao i dobio titulu „najtransparentnijeg“. To nam je dodatni motiv da i dalje jačamo našu transparentnost rada kako bismo građanima sve važne informacije učinili što dostupnijima i kako bi oni jasno vidjeli gdje se troši njihov novac – istaknula je Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata istraživanja, Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti. Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a mjerila se i preglednost i pristupačnost mrežnih stranica lokalnih jedinica.

Praćenje sredstava za sport i vatrogastvo u Svetoj Nedelji postalo transparentnije Uz novi sustav sportaše i vatrogasce više neće zatrpavati papirologijom i registrima

Naime, osnovni je cilj svega da svaki Grad omogući građanima da na internetskim stranicama sami pogledaju sve dokumente kojima se potvrđuje protok novca kroz gradsku blagajnu, pa se jasno vidi s koje osnove su sredstva došla i na što će biti potrošena. Gradska je vlast uspjela sanirati i podmiriti silne dugove koje su naslijedili i stabilizirati proračun.