Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Praćenje sredstava za sport i vatrogastvo u Svetoj Nedelji postalo transparentnije

Uz novi sustav sportaše i vatrogasce više neće zatrpavati papirologijom i registrima

Foto: Grada Sveta Nedelja
Aplikacijom će se uvesti potpuna digitalizacija pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna Grada preko javnih poziva

Grad Sveta Nedelja nastavlja s digitalizacijom pa je nakon stvaranja online tržnice i savjetodavnog e-referenduma uveo SOM Sport, aplikaciju za nadziranje trošenja namjenskih sredstava za vatrogastvo i sport uz potpuni pregled sportaša u gradu.

Radovi će koštati 5,2 milijuna kuna bez PDV-a U Kerestinec stiže kanalizacija, gradi se kolektor u dužini 2 km

Uz pomoć fondova EU

Ovu jedinstvenu aplikaciju osmislila je tvrtka Fortis Labor, koristeći sredstva fondova EU kako bi pomogli u digitalizaciji i pojednostavili gradsku administraciju. A ona je sad zaista brža, jer se korištenjem aplikacije smanjuje papirologija pa se time olakšavaju i ubrzavaju administrativni i drugi procese.

Osim toga, aplikacija ima i brojne primjene, od kojih je korisna ona praćenja dolazaka na sportske treninge. Utvrdi li se u ovom razdoblju pandemije COVID-19 da je netko od igrača zaražen koronavirusom, u samo nekoliko klikova mogu se odrediti svi njegovi kontakti, a time pospješiti i ubrzati vrijeme reakcije.

SOM sustav u potpunosti je razvijen i osmišljen u Hrvatskoj. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji koja omogućuje da udruge vode cijeli operativni dio vlastitog djelovanja u nekoliko klikova. Gradsku upravu, sportsku i vatrogasnu zajednicu tako se više neće zatrpavati brojnim registrima, već će sve biti digitalizirano i odmah vidljivo svima u tom procesu.

Obilježavanje blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, ove godine posebno emotivno Vatrogascu godine nagradu uručila djevojka kojoj je spasio život

— Odlučili smo još malo podići transparentnost na najveću razinu! Od već dostupnih prostornih planova pa do svih plaćanja računa koji su dostupni online, sada svoju transparentnost širimo i na područje sporta i vatrogastva. I dalje ulažemo u digitalizaciju poslovanja i razvoj naše javne uprave. Ovo je još jedno gradsko ulaganje u digitalizaciju poslovanja i razvoj naše javne uprave koju svakim korakom dižemo na veću razinu – istaknuo je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec.

Objava svih ugovora

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje Ivica Petravić naglasio je da će im ova aplikacija povećati kontrolu nad financijskim sredstvima i pomoći u samom radu.

– Naša će zajednica imati uvid u poslovanje društava i status članova čime ćemo dobiti veću transparentnost i kvalitetnije operativno djelovanje – rekao je Petravić.

Ovo je jedna od niza mjera za digitalizaciju lokalne uprave i transparentnog trošenja javnog novca koji se uvodi u Svetoj Nedelji. Grad Sveta Nedelja nedavno je, podsjetimo, uveo i e-referendum, poseban sustav koji omogućuje građanima sudjelovanje u glasanju i raspravi o ulaganjima te trošenju javnog novca na području grada.

s razvojem se ne staje Uređuje se trg ispred crkve i grade nove pješačke staze

Osim toga, Grad Sveta Nedelja prvi je u Hrvatskoj uveo i javnu objavu svih ugovora, narudžbenica i faktura kako bi se vidjeli dokumenti na koje su fakture povezane, a uvedeno je i ocjenjivanje zaposlenika. Drugim riječima, visina mjesečne plaće, kao i moguće nagrade, ovise o ocjenama koje su zaposlenici dobili od građana čime je zapravo uveden fiksni i varijabilni dio dohotka.