Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Obilježavanje blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, ove godine posebno emotivno

Vatrogascu godine nagradu uručila djevojka kojoj je spasio život

1/8
Foto: Grad Sveta Nedelja
Patriku Biliću ovo je drugo priznanje za vatrogasca godine. Prvo je primio 2014. kada je u Samoboru za vrijeme nastave istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi kada je eksplodirala plinska boca

On joj je u kolovozu 2019. godine spasio život, a ona mu je, devet mjeseci poslije, uručila nagradu za vatrogasca godine. Priča je to o Patriku Biliću i medicinskoj sestri u Hrvatskoj vojsci Martini Dir koja je ganula baš sve za prošlotjednog obilježavanja mjeseca zaštite od požara i blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u Gradu Sveta Nedelja.

komunalni radovi u svetoj nedelji nisu stali Uređuju se ceste, biciklistička staza i kanalizacija

Početak velikog prijateljstva

Iako nije bio u službi, Bilić je nesebično priskočio upomoć unesrećenoj Martini Dir, koja se 30. kolovoza nalazila sa svojim timom u sanitetskom vozilu kada su se na autocesti kod Zadra sudarili s kamionom. Dir je tom prilikom zadobila teške i za život opasne ozljede noge, a vatrogasac Patrik Bilić našao se u tom trenutku u blizini te je ostavio svoje vozilo i priskočio upomoć ozlijeđenoj djevojci. S vozačem sanitetskog vozila održavao ju je na životu do dolaska hitne medicinske pomoći, a zbog njegove reakcije, ova se medicinska sestra danas dobro oporalja. Zato je htjela osobno zahvaliti svom junaku.

– Dok su mnogi nakon nesreće okretali glavu i nisu htjeli pomoći, on mi je bez razmišljanja priskočio u pomoć, iako taj dan nije bio na dužnosti. Time je pokazao svoju humanost i veliko srce. Nekoliko dana nakon prometne nesreće me potražio u bolnici i došao se uvjeriti da sam dobro. Tada je počelo naše prijateljstvo i čast i ponos mi je biti ovdje, jer će on zauvijek biti moj heroj! – kazala je vidno ganuta M. Dir, a jednako emotivan bio je i vatrogasac godine.

Vrijednost oko 9,7 milijuna kuna Gradi se novi vrtić pored OŠ Vladimira Deščaka

– Hvala svima što su omogućili da mi upravo Martina dodijeli ovu nagradu i priznanje za koje mislim da svakom vatrogascu izuzetno znači. Drago mi je da je Martina dobro i idemo jako dalje! – izjavio je vidno dirnuti i uzbuđeni Patrik Bilić, kojem je ovo drugo priznanje za Vatrogasca godine.

Vatrogastvo je poziv

Prvo je primio 2014. godine kada je u Samoboru, za nastave u školi, istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi kada je eksplodirala plinska boca. Godinu dana ranije uručeno mu je i Javno priznanje Grada Svete Nedelje za iznimnu hrabrost koju je pokazao u izvanrednoj situaciji.

– Vatrogastvo nije samo zanimanje, to je poziv! Naši vatrogasci spašavaju ljude i imovinu ugrožene požarom, ali pomažu i u drugim opasnostima: tijekom poplave, nevremena, prometne nesreće, te ekoloških i mnogih drugih katastrofa. Htjela bih još jednom istaknuti da su vatrogasci i u ovim danima pandemije koji su iza nas, svakodnevno bili uključeni u provedbu svih aktivnosti Stožera civilne zaštite – izjavila je prilikom uručenja nagrade zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak.

Potpisan sporazum o partnerstvu između Grada Svete Nedelje i Hrvatskog telekoma Svetoj Nedelji stiže brzi internet od čak 100 MB/s zahvaljujući projektu “teškom” 76,2 mil. kuna

Vatrogasna zajednica Sveta Nedelja, inače, sastoji se od četiri dobrovoljna vatrogasna društva (Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja), a od ukupno 300 članova, gotovo trećinu čine djeca i mladež, što je pokazatelj velikog truda koji zajednica ulaže u rad s članovima, kako na edukativnom, tako i na natjecateljskom planu. Zajednica trenutačno broji 82 operativna dobrovoljna vatrogasca, koji svoja znanja kontinuirano nadograđuju na različitim osposobljavanjima i vježbama.