Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Potpisan sporazum o partnerstvu između Grada Svete Nedelje i Hrvatskog telekoma

Svetoj Nedelji stiže brzi internet od čak 100 MB/s zahvaljujući projektu “teškom” 76,2 mil. kuna

Foto: Grad Sveta Nedelja
Ovo je jedna od većih investicija u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku, rekao je gradonačelnik Dario Zurovec

Superbrzi internet dolazi u Svetu Nedelju. “Skidanje” desetke gigabajta slika i videa u samo nekoliko minuta uskoro će biti svakodnevnica tamošnjim stanovnicima, jer su Grad Sveta Nedelja i Hrvatski telekom prošli tjedan potpisali sporazum o partnerstvu u provedbi projekta koji će omogućiti širokopojasni pristup za više od 14 tisuća kućanstava na području Svete Nedelje, Samobora i Općine Stupnik.

Poziv maturantima za prijavu S aplikacijom e-Pripreme lakše na državnu maturu

Brzine do 100 MB/s

Projekt koji bi trebao biti dovršen 2023. godine vrijedan je 76,2 milijuna kuna i provodi se u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”. Svojim potpisom partnerstvo su potvrdili gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo, te članica Uprave HT-a i glavna operativna direktorica za privatne korisnike Nataša Rapaić.

– Ovo je jedna od većih investicija u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku, bez direktnog opterećivanja naših proračuna, a uz izdašnu pomoć EU – istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec.

Gradonačelnik obišao radove u Maloj Gorici Nakon gradnje vodovoda slijedi rekonstrukcija ulice

Brzom internetskom mrežom bit će pokrivena sva bijela područja na kojima nema brzog interneta, što obuhvaća otprilike 50 posto korisnika na području projekta. Najmanje 80 posto njih dobit će optičke priključke s brzinama pristupa od najmanje 100 MB/s u oba smjera, a javnim korisnicima omogućit će se brzina od najmanje 1 GB/s.

Traže se sredstva EU

Sveukupna vrijednost projekta, uključujući prihvatljive i neprihvatljive troškove iznosi 76,217.509,29 kuna. HT će sudjelovati u projektu s 33,026.210,68 kn vlastitih kapitalnih sredstava za financiranje prihvatljivih investicijskih troškova, te s 10,652.019,16 kn za financiranje neprihvatljivih troškova.

Od 1. siječnja 2020. na snazi je nova komunalna mjera Računi za komunalnu naknadu bit će za trećinu niži za 90 posto građana

Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 65,565.490,13 kn, što znači da će ostatak od 32,539.279,45 kn HT potraživati kao sredstva državne potpore iz fondova Europske unije. Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Hrvatskog telekoma, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) očekuje se sredinom 2020.