Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Od 1. siječnja 2020. na snazi je nova komunalna mjera

Računi za komunalnu naknadu bit će za trećinu niži za 90 posto građana

Foto: Grad Sveta Nedelja
Područje Svete Nedelje bit će podijeljeno na četiri zone. U prvoj zoni cijena komunalne naknade će poskupiti, dok će u preostale tri zone pojeftiniti, i to za iznos od dva do trideset posto

Počevši s Novom godinom, u Svetoj Nedelji u primjeni je nova odluka o komunalnoj naknadi. Tom odlukom, područje na kojem živi 90 posto građana plaćat će i do 30 posto manju komunalnu naknadu.

Novi rotor Nema više svakodnevnih gužvi, na snazi nova regulacija prometa

Jedino prva zona skuplja

Područje grada tako je za stambene i garažne prostore od sada raspoređeno u četiri zone. Prvu zonu čine Hoto Ville u Strmcu i područje gradskog trga, a ondje će doći do povećanja cijene komunalne naknade. U preostale tri zone (drugoj koju čine naselja Strmec osim Hoto Villa, Sveta Nedelja, Rakitje, Novaki i Brezje, trećoj s naseljima Bestovje, Orešje, Kerestinec i Jagnjić Dol te četvrtoj u kojoj se nalaze Svetonedeljski Breg, Srebrnjak, Mala Gorica, Kalinovica i Žitarka doći do smanjenja od dva do 30 posto. Prosječni iznos komunalne naknade na razini grada tako će biti smanjen.

U sklopu Erasmus+ projekta Učenici iz pet zemalja u posjetu Svetoj Nedelji

– S obzirom na to da je u prethodnih godinu dana veliki broj objekata izgrađen te da su najavljene velike investicije, očekujemo znatno povećanje površine za koju se obračunava komunalna naknada, a samim time gubitak prihoda neće biti znatan. Procjena je oko dva posto – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi, a gradonačelnik Dario Zurovec još je jednom rekao da je Sveta Nedelja odličan primjer dobrog upravljanja i odgovornog trošenja novca građana.

– Ponosni smo što možemo biti primjer kako se mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve ne bi li se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci, povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane – istaknuo je Zurovec.

Na korak do dobivanja sredstava iz EU Brzi internet u Nedelju stiže do kraja 2023.

Porezna rasterećenja

Podsjetimo, Sveta Nedelja je lani provela najveće porezno rasterećenje kao jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Ukinut je prirez, a ukinuti su i porez na potrošnju i komunalna naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja.