Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
karlovac

Predstavljen projekt gradnje Centra Nikola Tesla

1/9
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Predložen je rebalans proračuna kojim je predviđeno smanjenje s planiranih 994 milijuna na 980 milijuna kuna, jer će zbog koronakrize za oko 14 milijuna kuna biti manji očekivani priljev izvornih prihoda

Karlovačka županija u utorak je na "Svjetski dan kreativnosti i inovacija" na gradilištu uz karlovačku Gimnaziju predstavila projekt "Nikola Tesla Experience Center" i sve kapitalne projekte na kojima se u županiji radi. Voditelj operative građevinske tvrtke AB Gradnja Damir Pintarić rekao je da je gotova nosiva konstrukcija centra, koji ima bruto površinu od 750 četvornih metara, sada se grade pregradni zidovi, a uskoro počinje postavljanje instalacija, podizanje krova i fasade.

Uglavnom zbog spaljivanja korova U prvom tromjesečju u Karlovačkoj županiji 48 više požara nego cijele 2019.

Gradnja je to na način s kakvim se do sada nismo sretali, rekao je Pintarić i dodao da su u uvjetima koronakrize morali smanjiti broj radnika koji u jednom trenutku izvode radove te primijeniti sve propisane protuepidemijske mjere.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin čestitala je svim inovatorima i kreativcima njihov dan, izrazivši nadu da će novi centar biti mjesto gdje će mladi nalaziti inspiraciju da budu inovativni i kreativni, tim prije što je upravo ovu Gimnaziju pohađao znanstvenik Nikola Tesla.

Projekt je vrijedan 15 milijuna kuna, do rujna će biti realizirana prva faza projekta koji će, rekla je Furdek Hajdin, izgledati kao da je gotov, ali neće biti u funkciji. Dodala je da je to projekt za čiji se završetak sredstva očekuju iz europskih fondova, ali iz naredne financijske perspektive, pa treba pričekati. Županija je za projekt osigurala 9,6 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture dalo milijun kuna.  

COVID-19 Karlovčani bojama talijanske zastave daju potporu prijateljskoj Alessandriji

Furdek Hajdin pobrojala je sve kapitalne projekte na kojima se radi, za koje je županija u uvjetima smanjenja proračuna osigurala 61 milijun kuna za sufinanciranje, kako bi se moglo nastaviti s realizacijom projekata ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna. To su Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora, Sustav obrane od poplave, obilaznica naselja Turanj, mostovi na Kupi i Mrežnici, vodovod u Bukovju i drugo.

- Svojim investicijama potičemo da gospodarstvo ne stoji i odlučeno je da projekte ne ukidamo, jer kad tvrtke rade onda se i nama vraća novac - zaključila je Furdek Hajdin.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolnar navela je projekte u školstvu i zdravstvu na kojima se radi, a zajedno su vrijedni 170 milijuna kuna. Također je ustvrdila da se ni od jednog projekta nije odustalo u ovim kriznim uvjetima. To su gradnja Regionalnog centra kompetentnosti, plastenika uz Prirodoslovnu školu, energetske obnove škola, bolnica i domova zdravlja, gradnje školskih sportskih dvorana i drugo.

TEMA: SUKOB INTERESA Edukativna radionica za dužnosnike Karlovačke županije i vijećnike Županijske skupštine

 

Zamjenik župana Mirko Martinović predstavio je drugi rebalans županijskog proračuna, koji se se predložiti Županijskoj skupštini na usvajanje. Predviđeno je smanjenje s planiranih 994 milijuna na 980 milijuna kuna, jer će zbog koronakrize za oko 14 milijuna kuna biti manji očekivani priljev izvornih prihoda.