Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
Osiguran novac za projekt

Obnavlja se središnji trg u Gospiću i postavit će se spomenik Nikoli Tesli

Foto: Grad Gospić
Spomenik će se raditi prema odljevu poznatog kipara Frana Kršinića, a isti takav nalazi se i na slapovima Niagare

Trg ispred Kulturno-informativnog centra u središtu Gospića uskoro će biti obnovljen. Ugovor o njegovoj obnovi još je 21. kolovoza potpisao prvi čovjek Grada, a obnova je tim važnija što će na tom mjestu biti postavljen spomenik Nikoli Tesli.

Proslava u povodu 164. obljetnice Teslina rođenja Kao što je Tesla osvijetlio svijet, tako su svjetlosni efekti osvijetlili Gospić

Gledat će prema Budačkoj ulici

Gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević s predstavnikom tvrtke Kameni zid d.o.o. potpisao je ugovor o izvođenju radova na uređenju trga ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću, gdje slijedi postavljanje spomenika Nikoli Tesli. Tvrtka Kameni zid d.o.o odabrani je ponuditelj na otvorenom postupku javne nabave, a njene reference upravo su rad na trgovima, kulturnim spomenicima i sakralnim objektima.

Prva faza obuhvatit će uređenje staza, ogradnih zidova, urbane opreme i postavljanja postolja koje je identično postolju Teslina kipa na slapovima Niagare.

Nakon toga uslijedit će uređenje zelenih površina i hortikulture te ostali građevinski radovi. Teslin će kip, prema pravilima struke, biti premazan voskom i na novouređenom trgu zasjati pozicioniran da gleda prema Budačkoj ulici.

Grad Gospić nakon rata dao je izraditi odljev spomenika koji je rad poznatog kipara Frana Kršinića. Takav spomenik nalazi se još na poznatim slapovima Niagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a njegov odljev, koji je nekada bio na trgu u Gospiću, nalazi se u Ljevaonici akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje čeka povratak u rodni grad genija iz Like.

projekt Svako selo i zaselak imat će pristup mreži velike brzine

Odavanje priznanja geniju

Odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno-informativnog centra donijelo je Gradsko vijeće još 2014. godine, međutim tek je ove godine Grad Gospić uspio osigurati sredstva za realizaciju projekta te je nakon provedenog postupka javne nabave 21. kolovoza 2020. godine potpisan ugovor s odabranim izvođačem. Ukupna vrijednost radova je 1,880.232,80 kuna.

Napokon, nakon niza godina, Teslin spomenik vratit će se u Gospić i bit će postavljen u gradu u kojemu se rodio, odrastao, pohađao prve školske sate i stekao temelje za svoj daljnji rad i svjetska postignuća.

Realizacijom ovog projekta Grad Gospić, kao što su to učinile mnoge zemlje i gradovi, još jednom želi Nikoli Tesli odati veliko priznanje i zasluženu čast, a time promovirati i bogato znanstveno i kulturno nasljeđe Gospića i Hrvatske.