Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Virovitičko-podravskoj županiji hodanje "po šalterima" svedeno na najmanju mjeru

Sve iz fotelje: prijavljivanje djeteta, vjenčanja, plaćanje pristojbi...

Foto: Kristijan Toplak
Ovo su pravi učinci reforme – maksimalno se približiti stanovnicima naše županije, olakšati im proces dobivanja određenih dozvola i dokumenata, ubrzati rješavanje predmeta i za građane i poduzetnike, riješiti stajanje u redovima jer, uostalom, to je naša uloga, ističe župan Igor Andrović

U vrijeme koronavirusa, kada se osobni kontakt smanjuje na najmanju moguću mjeru, u Virovitičko-podravskoj županiji, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave, među prvima su u Hrvatskoj uveli, kako kažu, "sve moguće novine za građane", kako bi im se hodanje od šaltera do šaltera ili čekanje u redovima za pojedine dokumente minimaliziralo ili svelo praktički na jedan klik mišem. Osim toga, za prijave poslane putem sustava e-Građani građani ne plaćaju nikakve pristojbe. Izdavanje potrebnih im osobnih dokumenata potpuno je besplatno.

POTICANJE GOSPODARSTVA Centar za pametnu poljoprivredu i ICT gradit će se u Virovitici: Smanjit će se troškovi proizvodnje

Sustav e-Novorođenče

Tako kroz sustav e-Novorođenče roditelji prijavljuju rođenje djeteta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada ili općine, a na području VPŽ-a to se, za sada, odnosi na Orahovicu, Crnac, Čađavicu, Novu Bukovicu i Voćin.

Oni to mogu učiniti dolaskom u prostore Županije, a tada će im, na jednom mjestu, sve biti riješeno "za pet minuta". Djelatnici Županije će im odraditi i prijavu zdravstvenog osiguranja i podnošenje zahtjeva za jednokratnu pomoć HZZO-a i zahtjev za upis promjene osobnog odbitka na poreznim karticama roditelja…

PREPONSKO JAHANJE Kristina Prišč druga na Croatia kupu

– Ovo su pravi učinci ove reforme – maksimalno se približiti stanovnicima naše županije, olakšati im proces dobivanja određenih dozvola i dokumenata, ubrzati rješavanje predmeta i za građane i poduzetnike, riješiti stajanje u redovima, jer uostalom, to je naša uloga. Mi smo ti koji smo na usluzi našim građanima – naglasio je župan Igor Andrović.

Službenici na usluzi

Osim toga, u Virovitičko-podravskoj županiji se mogu podnijeti i zahtjevi za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koju daju pojedine općine i gradovi, konkretno Orahovica, Crnac, Čađavica, Nova Bukovica i Voćin, a očekuje se kako će i ostali uvidjeti prednost ove mogućnosti.

Usto, Županija u suradnji s Općom bolnicom Virovitica svim majkama sa svog područja koje posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu poklonit će prilikom izlaska iz rodilišta čitač pametnih kartica kako bi im tako olakšali, ali ih i potaknuli na novu mogućnost prijave djeteta. Ako roditelji "zapnu" u prijavi, tijekom cijelog procesa prijave djeteta putem interneta na raspolaganju su im službenici matičnog ureda koji će ih voditi korak po korak kroz sustav.

Treću godinu zaredom dobili “Zlatnu bilancu” “Priznanje FINA-e dokaz je da smo dobri u onome što radimo”

Od 1. srpnja, dostupna je i usluga e-Prijava vjenčanja. Ona omogućava mladencima da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojem matičnom uredu na području Virovitičko-podravske županije, 30 do 45 dana unaprijed.

Putem sustava e-Pristojbe omogućeno je online i kartično plaćanje upravnih pristojbi i naknada za javne usluge koje pružaju županijska upravna tijela.