Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
POTICANJE GOSPODARSTVA

Centar za pametnu poljoprivredu i ICT gradit će se u Virovitici: Smanjit će se troškovi proizvodnje

Foto: Kristijan Toplak
Kako je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti

Nakon što je sagradila Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, Virovitičko-podravska županija započela je novi projekt koji će biti oslonjen na razvoj poljoprivrede. Riječ je o Centru za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, čiji će cilj biti povećati konkurentnost poljoprivrednika s područja županije i cijele Slavonije smanjivanjem troškova proizvodnje.

Župan Goran Pauk posjetio mlade OPG-ovce, korisnike županijskih subvencija Prepoznali su poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini

Naime, u sklopu Operativnog plana Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020, a vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema, Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta, odobreno je bespovratnih 1.500.394 kune za sufinanciranje projekta Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost. To je 85 posto od ukupnog iznosa od 1.765.170 kuna.

– Kako smo poljoprivredno orijentirana županija jer imamo 120.000 hektara obradivih površina, kontinuirano razmišljamo kako pomoći našim poljoprivrednicima da bi bili konkurentniji i smanjili troškove proizvodnje. Ovo je projekt kojim će se izraditi tehnička dokumentacija kako bismo dobili građevinsku dozvolu, pa bismo budući ICT centar gradili u novom operativnom programu. Zadaća centra bit će prikupljanje podataka iz cijele Slavonije, te nakon što se u centru proanaliziraju, davanje poljoprivrednicima potrebnih preporuka. Bit će smješten nasuprot Visoke škole u Virovitici. Željeli bismo centar približiti našoj akademskoj zajednici, kako bi studenti i stručnjaci s Visoke škole u Virovitici surađivali i izgrađivali svoje kompetencije te time bili konkurentni na tržištu rada – kazao je Bojan Mijok, županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu, na početnoj konferenciji projekta.

SVEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU POČINJE S RADOM SVEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU POČINJE S RADOM Želimo biti pokretač gospodarstva u Slavoniji

– Kako je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti. Cilj centra je stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj poljoprivrede i ICT sektora.

Približit ćemo poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji, poticati uvođenje inovacija u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvoriti novi koncept – pametnu poljoprivredu. Primjerice, u Europi je primjena precizne poljoprivrede i integracija digitalnih i KET tehnologija postala ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – naglasio je župan Igor Andrović.

Provedba projekta trajat će do polovice prosinca 2022