Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Sve više trudnica iz drugih županija želi roditi u Virovitici

Rodilje Virovitica
Foto: Kristijan Toplak
Znatno kvalitetniji uvjeti za trudnice i novorođenčad utjecat će na porast nataliteta i poboljšanje perinatalne zaštite, ističe prim. dr. sc. Šegregur

Dobar glas daleko se čuje. Već od same objave kako izgleda obnovljeno rodilište Opće bolnice Virovitica, utisci su bili odlični. U prvih mjesec dana od otvorenja novoobnovljenog rodilišta, od 47 rodilja, njih je čak 14 stiglo iz drugih županija.

Visoki standardi

Nikada tako veliki udio rodilja iz drugih županija, a riječ je o gotovo 30 posto, nije zabilježen u povijesti Opće bolnice Virovitica. I dok su nekada trudnice odlazile rađati u druge krajeve Hrvatske, danas otkrivaju Viroviticu.

– Rodilište danas pruža i osigurava znatno kvalitetnije uvjete za trudnice i novorođenčad, ne samo naše već i okolnih županija, što će utjecati na porast nataliteta i poboljšanje perinatalne zaštite. Reakcije su sjajne, komentari odlični. Prema podacima, sve više trudnica želi roditi u Virovitici. Radujemo se što su žene brzo prepoznale prednosti našeg novog, uređenog rodilišta i vjerujemo da će ih se sve više odlučiti za porođaj kod nas. Mi im iz Virovitice šaljemo poruku da su dobrodošle i da ćemo im osigurati visoku kvalitetu zdravstvene usluge i ugodan boravak u rodilištu. Imamo dovoljan broj ginekologa, od kojih su dvojica subspecijalisti fetalne medicine, te educirane i stručne primalje i medicinske sestre – govori prim. dr. sc. Jadranko Šegregur, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica.

Novo je rodilište, ističe, napravljeno po izuzetno visokim standardima. Dvije moderno uređene rađaonice osiguravaju privatnost rodilji, a po želji i njezinoj pratnji. Rađaonice su opremljene modernim stolovima za porođaj, monitorima vitalnih funkcija, CTG aparatima za praćenje trudova i fetalnih otkucaja, aspiratorima te aparatom za dušični oksidul.

– U rađaonici smo rodiljama osigurali i druge pogodnosti, odnosno više vrsta pilates lopti, fotelja na napuhavanje i strunjača, kako bi trudovi i porod bili ugodniji i podnošljiviji. Pokraj rađaonice je operacijska dvorana u kojoj će se raditi hitni carski rez. Uz lijekove koji se standardno daju za smanjenje bolova za vrijeme trudova, u proteklih nekoliko godina koristimo dušični oksidul (rajski plin) koji djeluje analgetski i relaksirajuće – prikazuje prim. dr. sc. Šegregur.

Prijatelj djece i majki

Dugi niz godina virovitička bolnica nosi status "Bolnice prijatelja djece", ali žele biti i "Bolnica prijatelj majki".

– To znači da novorođenčad 24 sata boravi u krevetićima kraj svojih majki, uz promicanje dojenja. Novouređene sobe za rodilje su jednokrevetne sa zasebnim sanitarnim čvorom, novim krevetićem, kadicom i pultom za njegu novorođenčeta, stolom i stolicama, foteljom za odmor. Sve su klimatizirane, imaju TV prijamnik i priključak za internet te su alarmom/interfonom povezane s kontrolnom sobom. Jedna je od soba prilagođena osobama s invaliditetom. Ovako visoki standardi ponovo će nam osigurati novu licencu "Bolnice prijatelja djece", kao i dobivanje statusa "Bolnice prijatelja majki" – kaže on.

Prije mjesec dana Odjel je dobio i novi ultrazvučni aparat premium klase s 3/4D abdominalnom i 3/4D vaginalnom sondom, što će omogućiti znatno bolju dijagnostiku, ali i ljepše 3D fotografije beba.

storyeditor/2024-10-18/a_majstori_foto_anita_zeko.jpg Uručene diplome u Obrtničkoj komori VPŽ-a Ispite u Virovitici položilo 45 majstora iz sedam županija storyeditor/2024-10-11/a_dora_foto_kristijan_toplak.jpg Prvi mandat Dora Međimorec nova članica Skupštine HOO-a Potpisani su ugovori s 10 novih županijskih stipendista, srednjoškolaca koji uče za zanimanja poljoprivredni gospodarstvenik i mehaničar poljoprivredne mehanizacije Potpisani ugovori Županija stipendira novih 10 učenika