Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
priznanja laureatima

Svečanom akademijom proslavljena 20. obljetnica Šibensko-kninske županije

Goran Pauk
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Župan Goran Pauk istaknuo je da Šibensko-kninsku županiju vidi kao modernu i snažnu u kojoj se trenutačno školuje 1600 studenata, što je kapital za budućnost

Svečanom akademijom na kojoj su u šibenskome kazalištu dodijeljene nagrade i priznanja laureatima iz raznih područja proslavljena je u srijedu 20. obljetnica Šibensko-kninske županije, a župan Goran Pauk tim je povodom istaknuo kako županiju vidi kao modernu i snažnu te kako nas ostavština poginulih iz Domovinskog rata obvezuje na ustrajan i predan rad.

Na svečanosti su među ostalima bili državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, bivši šibensko-kninski župani, gradonačelnici Željko Burić, Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja. Svečanost je otvorena državnom himnom u izvedbi šibenske sopranistice Tee Slavice, a uz prigodne govore uručeno je sedam priznanja županije.

"Ostavština poginulih iz Domovinskog rata nas obvezuje na ustrajan i predan rad koji će na dugoročne staze pridonijeti stvaranju države blagostanja i jednakih mogućnosti za sve građane. Sve što smo učinili je s namjerom podizanja kvalitete života žitelja naše županije. Lokalne i područne samouprave su u svakodnevnom kontaktu s građanima i poznaju njihove probleme, stoga nude i konkretna rješenja. To podrazumijeva daljnju decentralizaciju države u funkcionalnome i fiskalnom smislu i, u tom pogledu, u mom mandatu su učinjeni veliki napori u informiranju javnosti o legitimitetu postojećega teritorijalnog ustroja", rekao je župan Goran Pauk.

Istaknuo je da Šibensko-kninsku županiju vidi kao modernu i snažnu u kojoj se trenutačno školuje 1600 studenata, što je kapital za budućnost.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak tom je prigodom čestitao svim dobitnicima ovogodišnjih priznanja županije.

"Nalazimo se u hramu kulture Šibensko-kninske županije, HNK u Šibeniku. Taj 17. svibnja naoko izgleda neprepoznatljiv, ali uvjeren sam da vrijeme ispred nas daje za pravo da će taj datum biti itekako prepoznatljiv. Naročito me veseli što su gradovi Šibensko-kninske županije predvodnici u povlačenju sredstava iz EU fondova i što sudjeluju u EU projektima. Po tomu smo postali prepoznatljivi. Svi imamo zavičaj, bilo to selo, zaselak ili grad, ali sve nas spaja naša županija", rekao je Poljičak te dodao kako ne smiju zaboraviti važnu ulogu koju su imali u Domovinskom ratu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić nije mogao biti na svečanosti, ali je poslao pismo u kojemu među ostalim ističe kako su najveće bogatstvo te županije ljudi. Pismo je potpisao i biskup u miru Ante Ivas.

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja laureatima iz raznih područja. Nagrada Šibensko-kninske županije dodijeljena je maestru Dušanu Šarcu za izniman doprinos u očuvanju tradicijske baštine, kulturnu i turističku promociju šibenskoga kraja te unaprjeđenje kulturnog života županije, don Stipi Perkovu za višegodišnji rada i iznimni doprinos u kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibenske biskupije i Šibensko-kninske županije te Anti Radiću za iznimni doprinos u promociji obrtništva i poduzetništva.

Grb Šibensko-kninske županije dodijeljen je Ligi protiv raka Šibensko-kninske županije, Lions klubu Luca, Ekološkoj udruzi "Krka" iz Knina te Muzeju grada Šibenika.