Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dvije lokacije u Hrvatskoj

Svečanost za šest novih lokaliteta na popisu UNESCO-a među kojima su i stećci

Crkva Sv. Barbare, Konavle
Foto: Promo
Oformljena je i Staza stećaka, turistička ruta u koju je uključeno 19 lokacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od Neretve preko Dubrovačkog primorja do Konavala, među kojima je i nova UNESCO-va lokacija u županiji – Crkva sv. Barbare

U Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je svečanost ulaska šest novih lokaliteta na Popis svjetske baštine UNESCO-a među kojima se nalaze i Stećci, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije. Naime, Hrvatska je u srpnju 2016. godine na 40. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu upisala, s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, multinacionalnu nominaciju Stećci -srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Među 28 nekropola, koje su upisane na Popis svjetske baštine, nalaze se i dvije iz Hrvatske s lokacijom u Konavlima i Cisti Provo. Crkva sv. Barbare u selu Dubravka jedna je od najstarijih crkvica u Konavlima, a uokolo nje se nalazi najveće sačuvano srednjovjekovno groblje u Konavlima. Ovdje je utvrđeno postojanje 104 stećka.

Vrijednost stećaka kao kulturne baštine i njihovog turističkog potencijala prepoznala je i Regionalna razvojna agencija DUNEA koja je od 2011. do 2014. godine provodila projekt ‘HERCUL – valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu’. U sklopu projekta je oformljena i Staza stećaka, turistička ruta u koju je uključeno 19 lokacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od Neretve preko Dubrovačkog primorja do Konavala, među kojima je i nova UNESCO-va lokacija u županiji – Crkva sv. Barbare.

Svečanosti ulaska novih lokaliteta na Popis svjetske baštine UNESCO-a nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske pri UNESCO-u Ivo Goldstein te predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu Hrvoje Butigan.