Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo 2,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije

Sveta Nedelja okreće se alternativnim izvorima energije

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
– Želimo da naša Sveta Nedelja bude grad budućnosti te uspješno iskorištava alternativne izvore energije. Energetska neovisnost u interesu je i našeg grada i Republike Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec

Grad Sveta Nedelja okreće se alternativnim izvorima energije. Točnije, onima koji dolaze iz same unutrašnjosti Zemlje. Prijavili su se na program “Energija i klimatske promjene”, a kako žele optimizirati iskorištavanje svetonedeljskog geotermalnog vodonosnika, Grad je s partnerima izradio prijavu na projekt ‘’Izrada dokumentacije za istraživanje geotermalnog vodonosnika na području Grada Svete Nedelje’’.

Tijekom provedbe projekta, kažu u Gradu, izradit će se dokumentacija te obaviti dio istražnih radnji pa će Grad kroz istraživanje geotermalnog potencijala  uspjeti ga i aktivirati, i to za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika. Njihov partner će pak  stvoriti temelj za povećanje proizvodnih geotermalnih kapaciteta s obzirom na to da su oni s postojećom bušotinom nedostatni.

Kako je zelena energija u fokusu razvoja Grada Svete Nedelje,  provedbom projekta valorizirat će se, kažu u Gradu, postojeći 
geotermalni resursi, a pronaći će i optimalnu lokaciju za proizvodnju geotermalne energije na području Svete Nedelje.

– Želimo da naša Sveta Nedelja bude grad budućnosti te uspješno iskorištava alternativne izvore energije. Naša nastojanja prepoznali su Vlada RH i međunarodni partneri pa nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo 2,5 milijuna kuna za izradu dokumentacije tijekom  istraživanja geotermalnih izvora. Energetska neovisnost u interesu je i našeg grada i Republike Hrvatske. Ova ćemo znatna sredstva pametno iskoristiti za istraživanje svih potencijala geotermalne energije na našem području – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.