Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Najljepši otočki Advent

Sveti Nikola stiže morem, a Djed Božićnjak na otok skoči iz zraka

Advent na Rabu
1/3
Foto: TZ Rab
Na dočeku Nove godine pjeva Petar Grašo, djeca će tijekom Adventa uživati na klizalištu, gradonačelnik će dijeliti sadnice maslina parovima...

Reklama za otok Rab na izlasku iz maglovite metropole mami natpisom ‘Naljepši otočki advent’. Nostalgija, more, bijeg od kiše i hladnoće… Eh, da je sad biti na Rabu. Par sati kasnije, na rapskoj rivi prvi čovjek grada, pokazuje na nebo. Tu je sunce, 15 stupnjeva, terase kafića su pune, sjedi se bez jakni…

– Vidi gore, ali ne, ne pokazujem sunce… Gore, s neba za Badnjak na Rab stiže Djed Božićnjak. Poleti s Grobnika, pa s padobranom doslovce skoči na otok, i dosad nije završio u moru – pokazuje mladi gradonačelnik Nikola Grgurić.

Okreće se prema pučini, pa nastavlja: – A od tamo, s otvorenog mora, barkom na Rab stiže Sveti Nikola. Pa on je zaštitnik pomoraca, kako bi drugačije. A tu, baš gdje stojimo, ovdje stiže klizalište. Klinci koji dođu su oduševljeni! Imamo i jednu susjedu, kojoj je 71. godina, ona je lani naučila klizati. Znaš, to je klizalište koje je na najnižoj morskoj visini, možda od metra – priča, a zatim poentira:

– Naš Advent počinje dan prije zagrebačkog! Mi počinjemo u petak 1. studenog, a oni od subote – smije se. Manje je to važno, ali žele pokazati da su korak ispred gradskih oca u metropoli. Pada li na Rabu snijeg?

– Napadalo je 1986., toga se sjećam. I prije par godina se pojavilo par pahuljica. Kod nas snijega ima, ali svakih 30 godina – smije se prvi čovjek grada.

Cijeli grad živi za prosinac

Ove zime na otoku sreće, kako zovu Rab, organiziraju treći Advent. – Naš je Advent dosad bio najtopliji! – kaže ponosno Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab te dodaje: – Cijeli je grad u božićnom ruhu. Kao da si u bajci. Organiziramo i doček Nove godine za djecu, točno u podne na Silvestrovo. Gradonačelnik dijeli sadnice maslina svim parovima koji su vjenčani ove, 2017. godine. Dok oni pričaju o pripremama za Advent koji počinje za dva tjedna, turisti uživaju na terasi Trga Municipum Arbe.

– Grupa Švicaraca, njih 60, godinu dana unaprijed rezervirala je smještaj. Hotel Padova je otvoren, već skoro popunjen. Zapravo, cijeli grad živi za prosinac. Preko ljeti radimo, a sad se i mi možemo opustiti – govori Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice grada Raba.

Nekad su, zimi, kad bi se otočani sreli, govorili “A ča ću u Gradu, kad nema ni pasa”. Posljednje tri godine, ulice i trgovi su puni.

– Nekad bi u gradu zimi bile tri mačke. A sad dnevno dođe barem 1500 ljudi. Oko dvije tisuće nas otočana brine o Adventu, od klinaca iz vrtića do naših klapa. I sve je domaće. Hobotnica s krumpirom, bakalar, crni rižoto, srdelice, gulaš od divljači, srne, jelena, muflona.

A tko pjeva za doček Nove?

– Petar Grašo!