Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Atrakcija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Svi zastaju kako bi se fotografirali s "transformerima" braće Kozić

Transformeri
1/15
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Braća Matija i Marko rade bez nacrta. Metodom pokušaja i promašaja, odnosno pogodaka, pronalaze metalne dijelove koji se uklapaju u lik koji su zamislili

Krenete li iz Bjelovara put Zagreba, vrlo brzo ćete u mjestu Žabjaku uz cestu naići na neobičnu atrakciju. Pozornost će vam morati privući desetak metalnih robota nalik na popularne transformere u dvorištu obitelji Kozić.

Njihovi su autori braća Matija i Marko, koji zadnjih nekoliko mjeseci slobodno vrijeme troše kako bi od otpadnog metala što prikuplja obiteljska tvrtka konstruirali zanimljive figure.

Fanovi znanstvene fantastike

- Ideja nam je došla spontano, gledali smo što bi se dalo napraviti od materijala koji imamo, a kako smo veliki fanovi znanstvene fantastike, pali su nam na pamet transformeri. Doduše, ne izrađujemo njihove vjerne kopije, već robote nalik na njih – pripovijeda Matija.

Braća rade bez nacrta, "iz glave". Metodom pokušaja i promašaja, odnosno pogodaka, pronalaze metalne dijelove koji se uklapaju u lik koji su zamislili. Dosad najveća metalna skulptura je ona velikoga psa.

- Dugo smo se mučili dok nismo uspjeli pogoditi da mu njuška izgleda poput pseće. To je i naš najveći i najteži rad, pas je težak oko 300 kilograma. Malo manje teže crni i zeleni robot, a žuti ima oko 250 kilograma – veli Matija.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zasad robote neće prodavati iako je bilo upita

Za veću skulpturu potrebna su im dva tjedna rada, i to po tri-četiri sata dnevno. Metalne dijelove režu po mjeri, zavaruju, a kad je skulptura gotova, peru je i boje.

- Zapravo smo zamislili da roboti bude reklama za našu tvrtku, ali pobudili smo mnogo veći interes nego što smo očekivali. Ljudi zastaju, dolaze se fotografirati s našim skulpturama. Naročito strance privlače skulpture pa zastaju na putu do mora. Bilo je i upita za kupnju, ali zasad robote ne namjeravamo prodavati – kaže Matija.

Prvi uradak nestao usred noći

Dobili su ponudu da skulpture izlože u predvorju bjelovarskog kina, no još se nisu domislili kako da ih tamo dopreme.

- Zasad ne idu iz dvorišta – reći će Matija.

Od veljače, kad su počeli s izradom metalnih robota, napravili su 20-tak skulptura. Prvom uratku izgubio se trag. Malog robota braća su darovala rodbini na otoku Krku, ali je jedne noći nestao. Netko ga je, prema svemu sudeći, ukrao.

- Ne mislimo prestati s našim hobijem. Sada nam je u planu izraditi dinosaura, i to velociraptera u ljudskoj veličini. Za t-rexa ipak nemamo dovoljno materijala – šale se kreativna braća iz Žabjaka.