Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obrazovanje

Tehnička škola Čakovec novi je centar kompetentnosti

Strukovna zanimanja postaju sve zanimljivija mladima jer nude brzo zaposlenje, a i plaće polagano rastu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Prvog dana kolovoza kreću javni natječaji Ministarstva regionalnog razvoja putem kojih će se moći dobiti značajna sredstva

Među 25 strukovnih škola iz cijele Hrvatske koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo na popis regionalnih centara kompetentnosti, zasluženo mjesto našla je i Tehnička škola Čakovec, koja će dobiti dio novca predviđenog za reformu strukovnog obrazovanja. Za cijelu državu na raspolaganju je približno milijardu kuna iz EU fondova.

Na pet godina

U Međimurskoj županiji ističu da centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima i edukaciju učitelja.

Bolnica Čakovec Zdravstvo Do kraja godine u bolnicu stiže MR uređaj

Tehnička škola Čakovec je nakon provedenog javnog poziva postala regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva u kojem postiže izvrsne rezultate, pa će se narednih godina razvijati kao mjesto izvrsnosti učenja. Status regionalnog centra dodjeljuje se na pet godina, uz mogućnost ponovnog imenovanja. U ovom projektu surađuje s još pet strukovnih škola. UZ Tehničku školu Čakovec, centri za strojarstvo postale su i škole u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Zadru, Velikoj Gorici...

– Razvijanje centra kompetentnosti u području strojarstva cilj je na kojem radimo već dulje razdoblje, a prema brojnim pokazateljima Tehnička škola Čakovec vodeća je u Hrvatskoj upravo u tom sektoru. Početna sredstva ulažu se u građevinske radove i opremanje, dok će ostatak biti uložen u ljude, što nam je jako važno jer konkurentnost možemo postići upravo edukacijom kakvu ovaj projekt pruža. Važno je napomenuti i da bez podrške Županije i naših gospodarstvenika ne bi bilo moguće ostvariti zadane ciljeve – rekao je ravnatelj Dražen Blažeka.

Lopatinec Zaštita prirode i turizma Centar posvećen jednom od najugroženijih leptira u EU

U školi kažu da je ovime generacijama učenika i nastavnika odano veliko priznanje za uloženi trud, postignute rezultate i suradnju s gospodarstvenicima iz Međimurske županije. Prate se potrebe tvrtki i obrtnika, a većina učenika pronađe posao odmah nakon školovanja.

Župan Matija Posavec dodao je da strukovna zanimanja postaju sve privlačnija učenicima i vjeruje da će upravo Međimurje dobiti najjači regionalni centar strojarstva.

Ambiciozan pristup

– Tehnička škola Čakovec s više od 840 učenika ima mnogo potencijala, a upravo će razvojem ovog centra učenici izlaziti iz obrazovnog sustava spremni za tržište rada. Projektu se pristupilo vrlo ambiciozno – napomenuo je župan Matija Posavec.

Tehnička škola konkurira za dodjelu 48 milijuna bespovratnih europskih sredstava. Iz EU fondova financirat će se 85 posto iznosa, a preostali dio osigurat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prvog dana kolovoza kreću javni natječaji Ministarstva regionalnog razvoja putem kojih će se moći dobiti značajna sredstva. 

Dražen Ladić Županijska skupština Dražena Ladića za počasnog građanina rode Priroda U Kotoribi gnijezdo s rekordnih pet roda