Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Građevinski radovi na Tehnološko-inovacijskom centru pri kraju

TIC će biti “pušten u život” do kraja godine

Foto: Kristijan Toplak
Posebna zanimljivost bit će konferencijska dvorana preko cijele gornje etaže

Nakon Panonskog drvnog centra kompetencija i Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, Tehnološko inovacijski centar, koji se gradi u Virovitici, treća je znanstveno-istraživačka institucija u Virovitičko-podravskoj županiji koja se “naslanja” na najjače industrije u ovoj županiji, a to su poljoprivredna i drvna.

Na natječaj Turističke zajednice ove je godine pristiglo deset prijava Najljepšu okućnicu u Orahovici ima obitelj Bogdanić, za nagradu bon od 1000 kuna

Tehnološko-inovacijski centar jedan je od najvažnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 17,6 milijuna kuna, a partneri na projektu i u daljnjem radu su Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek te Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek. Grad Virovitica osigurao je zemljište za gradnju Centra koji će se prostirati na 1754 četvorna metra, dok je sam projekt napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj.

– Centar će našim poljoprivrednicima i poduzetnicima omogućiti suradnju sa znanstvenim institucijama, osječkim fakultetima. Bit će to institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, a fokusirat će se na najprepoznatljivije i najrasprostranjenije kulture na našem području, medu, mlijeku, ljekovitom bilju… Centar će se baviti istraživanjem, edukacijama i svime onim što bude potrebno gospodarstvu ne samo Virovitičko-podravske županije, Slavonije već i cijele Hrvatske. Cilj mu je rješavanje svih problema koje proizvođači ovdje imaju, bilo da su vezani uz uspostavu sustava higijene, ili razvoj novih proizvoda, razvoj tehnologija... Naši poljoprivrednici moći će sami reći koji su njihovi problemi, a u Tehnološko-inovacijskom centru, uz naše partnere, tražit ćemo modele kako im pomoći – kaže župan Igor Andrović.

Stručni studij Drvne tehnologije od jeseni ponovno u Virovitici Upisani prvi studenti, a posao ih u njihovu kraju i branši već čeka

Trenutačno su pri završetku građevinski radovi, slijedi opremanje, a do kraja godine TIC će biti “pušten u život”. Posebna zanimljivost bit će konferencijska dvorana preko cijele gornje etaže, koja će moći primiti 350 ljudi "i bit će najbolja kongresna dvorana od Zagreba do Osijeka".