Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Stručni studij Drvne tehnologije od jeseni ponovno u Virovitici

Upisani prvi studenti, a posao ih u njihovu kraju i branši već čeka

Foto: Kristijan Toplak
Kada je Županija ponovno pokrenula ovu priču, punu su nam potporu pružili upravo predstavnici drvne tehnologije jer im nedostaje kvalificiranih radnika, ističe župan Igor Andrović

Nakon četiri godine stanke, u četvrtak je prvih desetak studenata upisalo preddiplomski Stručni studij Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta u Zagrebu, koji će od ove jeseni "stanovati" u Virovitici. U jesenskom upisnom roku očekuje se upis još 15-ak studenata.

PRIJAVLJEN PROJEKT GRADNJE PURIFIKACIJSKOG CENTRA Šibenska pidoča važan je marikulturni proizvod

Potpora poduzetnika

Stručni studij trajat će šest semestara, a njegovim završetkom studenti će steći zvanje stručni prvostupnik drvne tehnologije. Studij će se provoditi u prostorima Visoke škole u Virovitici te u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici. Nositelj organizacije i izvođenja nastave je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

– U Virovitici imamo Visoku školu, u Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, a od ove jeseni u Virovitici ponovno stručni studij drvne tehnologije. Razvoj obrazovanja donosi i razvoju gospodarstva. Poznati smo po tradiciji obrade drva, tvrtkama koje proizvode finalni proizvod, ali i po bogatstvu šuma. Drvna industrija je na području Virovitičko-podravske županije iznimno razvijena, s nizom tvrtki koje su uglavnom izvozno orijentirane. Kada je Županija ponovno pokrenula ovu priču, imali smo punu potporu upravo predstavnika drvne tehnologije jer im nedostaje kvalificiranih radnika, a oni koji završe ovaj studij, imat će siguran posao u drvnoj branši – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Istaknuo je kako Virovitica ima idealne uvjete za studiranje - na jednome mjestu, u krugu od stotinu metara, nalazi se i Visoka škola u Virovitici, Stručni studij drvne tehnologije, Studentski dom i Studentski restoran Škola. Prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Zagrebu Vjekoslav Živković istaknuo je kako se nada da će akademska godina, koja počinje na jesen, biti "normalna".

Mjesečno 500 kuna Stipendije za deficitarana zanimanja

Održavanje nastave

– Mi ćemo na jesen početi sa Stručnim studijem, ali vidjet ćemo, kao i uostalom i ostali studiji, kako ćemo održavati nastavu, hoće li to biti "normalno" ili u skladu s epidemiološkim mjerama, "na daljinu". Ovo je redoviti studij, na kojem se nastava održava cijeli semestar. Od 2016. godine nismo u Virovitici upisivali studente, činili smo to samo u Zagrebu, a od ove jeseni ćemo ih uz Viroviticu, imati i u Vinkovcima – zaključio je prodekan Živković.