Šibensko-kninska županija svojim projektom Taste Šibenik – Knin County želi povećati vidljivost i potaknuti bolju valorizaciju lokalne poljoprivrede, ribarstva i marikulture te osvijestiti važnost njihove održivosti.
Prošli tjedan je na Facebook i Instagram stranicama projekta Taste Šibenik – Knin County predstavljen promotivni video o Šibenskoj pidoči ili dagnji – skromnoj školjci izuzetne nutritivne vrijednosti. Pidoča je postala važan marikulturni proizvod koji desetak školjkara uzgaja na području gdje se rijeka Krka miješa s morem, na potezu od Prukljanskog jezera do Šibenskog kanala.
Moglo bi se reći da je pidoča „superhrana“ jer ni jedna druga namirnica nema toliko B12 vitamina, selena i mangana. Kvaliteta mora u kojem se uzgajaju pidoče stalno se provjerava i potvrđuje „A zonu“ čistoće, ali županija ide i korak dalje. Upravo ovih dana predan je projekt za povlačenje EU sredstva za gradnju purifikacijskog centra u sklopu Centra za razvoj marikulture čija je svrha uspostavljenje održivog načina gospodarenja u akvakulturi. Županija je, tako, na natječaj Ministarstva poljoprivrede prijavila projekt gradnje i opremanja Centra za razvoj marikulture ŠKŽ.
U sklopu Centra putem ovog projekta izgradit će se purifikacijski centar opremljen linijom strojeva za prihvat, čišćenje i pakiranje školjaka i sustavom za depuraciju te će se definirati upravljačka struktura Centra kao i usluge koje će Centar pružati svim zainteresiranim korisnicima.