Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Otvorena izložba “Volim svoju županiju” u Šibeniku

Pandemiji unatoč, na natječaj pristiglo čak 3000 fotografija

1/5
Foto: Šibensko-kninska županija
Nagradu za najbolju fotografiju natječaja ove godine odnio je Ivan Kovačić fotografijom „Čarolija u bijelom“ iz Zagrebačke županije

Izložba najboljih fotografija koje su ovog proljeća prijavljene na fotonatječaj „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednica županija otvorena je u petak 17. srpnja u prostoru Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku.

VELIKO PRIZNANJE Maslinovo ulje udruge “Zlatna Šoltanka” najbolje je na svijetu

Iz Šibenika prema kontinentu

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk na početku se obratio gostima naglasivši kako je sada već tradicionalno izložba najboljih fotografija otvorena u Šibeniku, odakle putuje prema kontinentu, kako su potom izvijestili su iz šibensko kninske županije.

– Iako se donedavno činilo poprilično nestvarno, sretan sam što smo ipak uspjeli otvoriti izložbu u fizičkom obliku. Pandemiji usprkos, i ove smo godine zabilježili golem odaziv autora diljem Hrvatske. Sretan san što smo i ove godine „morali“ birati najbolje među 3000 fotografija. S obzirom na karantenu i smanjene mogućnosti „lova“ na dobre fotografije, ove smo godine i prvi put imali prilike vidjeti arhivske fotografije – neke čak iz sedamdesetih godina – istaknuo je Pauk.

Fotonatječaj „Volim svoju županiju“ pokrenut je prije pet godina kako bi se fotografijom povezale sve hrvatske županije i potaknuli sugrađani da promišljaju o posebnostima svojih krajeva. Najbolje fotografije – po jedna iz svake županije – ulaze u postav putujuće izložbe, koja se na kraju donira nekoj instituciji, kao primjerice prošle godine Općoj bolnici Zadar. Izložbu je, uz predsjednika Hrvatske zajednica županija Gorana Pauka, otvorila profesionalna fotografkinja Marija Milin, predsjednica stručnog žirija natječaja. Uz nagrađene autore, ove je godine posebnu pohvalnicu uputila Zvonku Kežiću koji je na natječaj prijavio fotografiju „Starica“, nastalu za njegovih studentskih dana.

Knjiga - ilustracija POTICANJE UMJETNOSTI Raspisan javni natječaj za književnu nagradu ''Korzo slova''

– Čestitam svim autorima čije su fotografije ušle u postav ovogodišnje izložbe. Dio sam ovoga natječaja već četiri godine i drago mi je što ste sve više počeli prepoznavati specifičnosti-običaje, ljude, detalje… Voljela bih i u budućnosti gledati fotografije poput ove gospodina Kežića, one osvajaju pravu nagradu, nagradu srca – istaknula je Milin.

Svi radovi na hrvzz.hr

Uz nju su pristigle radove vrednovali Morana Kiš iz Međimurske županije, Kristijan Toplak iz Virovitičko-podravske županije i Nikša Miletić iz Dubrovačko-neretvanske županije. Izabrana je po jedna najbolja fotografija iz svake županije, a nagrađena je i fotografija koja je osvojila najviše lajkova, odnosno glasova publike – „Slavonska polja“ autorice Željke Ivanović iz Požeško-slavonske županije.

Odlukom žirija, nagradu za najbolju fotografiju natječaja ove godine odnio je Ivan Kovačić, fotografijom „Čarolija u bijelom“ iz Zagrebačke županije. Drugo mjesto pripalo je Željku Caru i fotografiji „Proljeće“ iz Koprivničko-križevačke županije. Treće mjesto pripalo je Danijelu Hrominu, čija će fotografija „Puntamika… zajedno u zalazu“ predstavljati Zadarsku županiju. Najbolje radove iz svih županija možete vidjeti u galeriji na službenoj stranici Hrvatske zajednice županija - hrvzz.hr