Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
VELIKO PRIZNANJE

Maslinovo ulje udruge “Zlatna Šoltanka” najbolje je na svijetu

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Župan Blaženko Boban primio je maslinare koji su dobili veliko priznanje u Japanu

Maslinovo ulje „Zlatna Šoltanka“ sa Šolte nagrađeno je titulom najboljeg maslinova ulja na svijetu u svojoj klasi ove godine u Tokiju u Japanu, a istu je titulu lani ponijelo na natjecanju u New Yorku u SAD-u. Splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban ugostio je čelnike udruge Zlatna Šoltanka i načelnika Općine Šolta Nikolu Cecića Karuzića kako bi im čestitao na nagradi koja je veliko priznanje za Šoltu, Splitsko-dalmatinsku županiju i Republiku Hrvatsku, ali i kako bi iznijeli probleme s kojim se susreću u radu i dogovorili njihovo rješavanje.

Uz 32 mil. kuna za obnovu, dobit će i 50 milijuna za modernizaciju i razvoj obrazovanja Splitska Obrtna tehnička škola postaje Regionalni centar kompetentnosti

Veliki uspjeh

Zlatko Burić, predsjednik Udruge maslinara Zlatna Šoltanka, s načelnikom općine Nikolom Cecićem Karuzićem, zahvalio je županu za dosadašnju potporu u svim njihovim projektima, te mu je uručio lijepo pakirane boce nagrađenog šoltanskog ulja.

– Kada znamo da je titulu „The best in Class“ u Japanu dobilo samo 18 maslinovih ulja od njih 913 iz cijelog svijeta, te da je šoltansko maslinovo prvo i jedino iz Dalmacije i Hrvatske, onda znamo koliki je to uspjeh – rekao je Burić.

Govorio je i o poteškoćama i izazovima s kojima se kao proizvođači ovoga vrhunskoga maslinova ulja susreću, te je predložio da Županija podrži osnivanje Centra izvrsnosti dalmatinskog maslinova ulja u staroj školi u Gornjem selu na Šolti. Projekt je to, kako je rekao, u koji bi trebalo uključiti RERA-u, županijski odjel za gospodarstvo i Općinu.

Boban je ovom prigodom maslinarima darovao kaštelansko vino Crljenak, što je suvenir, protokolarni poklon Splitsko-dalmatinske županije, ali je naglasio da će budućim gostima poklanjati bocu Zlatne Šoltanke, nastojeći i na taj način promovirati kvalitetne domaće proizvođače.

Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj sufinancira nabavu vatrogasnih vozila Uručeni ključevi sedam specijaliziranih vatrogasnih vozila, uskoro ih stiže još devet

– Na vama je da okrupnite udruge ili zadruge kroz koje djelujete, jer to je jedini put uspjeha, te da brendirate svoje proizvode, a posredno i svoj kraj. Na nama je da vas podržimo i promoviramo u svakoj mogućoj prigodi – rekao je Boban. Iznio je ideju da se budući projekt Centra izvrsnosti dalmatinskih ulja razvija u sklopu postojeće županijske ustanove Centri izvrsnosti, koja nije uspostavljena samo zbog okupljanja talenata učenika, nego i radi pomoći našim maslinarima, vinogradarima, proizvođačima jagoda i ostalima.

Novi maslinici

– Samo dobro organizirani i povezani, složni i jedinstveni, možemo čuda napraviti u svijetu – poručio je maslinarima župan Boban. Načelnik općine Šolta Nikola Cecić Karuzić rekao je da će ponoviti ono što često govori u javnim nastupima dok govori o Splitsko-dalmatinskoj županiji kao „majci, a nikako maćehi“ otoka Šolte.

– Mi vidimo razvoj maslinarstva kao strateški pravac razvoja naše općine o čemu, uz sve ove prestižne nagrade, najbolje svjedoči više od 15 novih maslinika, veličine između jedan i dva hektara. To je dodatni prihod mladim obiteljima – rekao je Cecić Karuzić.

Napomenuo je kako na Šolti imaju i 1020 umirovljenika kojima su osigurali besplatan prijevoz autobusom i trajektom, ali su prvi u RH i sa stopom rasta stanovništva 23 %.

Ministar Cappelli potpisao ugovor o dodjeli novca za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Boban: Turističko-ugostiteljska škola Split bit će centralna točka edukacije u turizmu na cijelom Jadranu

– Broj djece u vrtiću je u proteklih pet godina povećan dvostruko, a u školi imamo 20 novoupisanih učenika, što pokazuje da se na Šoltu doseljavaju i mlade obitelji. Uz potporu županije, imamo novu školsku zgradu, dvoranu, vrtić, a kroz dvije godine trebao bi biti dovršen vitalni projekt koji provode Hrvatske vode. Riječ je o o novoj cijevi centralnog cjevovoda od Brača do Šolte, što će riješiti problem opskrbe vodom za sljedećih 50-ak godina – kazao je načelnik Cecić.