Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj sufinancira nabavu vatrogasnih vozila

Uručeni ključevi sedam specijaliziranih vatrogasnih vozila, uskoro ih stiže još devet

1/6
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Kolegama vatrogascima želim da ova vozila što više koriste za obuku, a što manje na terenskim intervencijama, rekao je zapovjednik Glavina

Ključeve sedam specijaliziranih vatrogasnih vozila gradonačelnicima, načelnicima, predsjednicima i zapovjednicima DVD-ova gradova Hvara, Kaštela, Komiže, Makarske i Trogira te općina Okrug i Sućuraj, u prostorijama Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije uručili su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Ministar Beroš i župan Boban posjetili Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Hrvatski crveni križ Boban: HGSS-ovci su ljudi koji više vole tuđe živote nego vlastite

Vozila na korist svima

– Dodijelili smo sedam vatrogasnih vozila, odnosno realizirali smo prvi dio programa koji smo pokrenuli prošle godine u suradnji s lokalnim zajednicama i DVD-ovima s područja naše županije. U tom programu bilo je 16 zainteresiranih DVD-ova odnosno lokalnih zajednica, a mi kao Splitsko-dalmatinska županija sudjelovali smo s 20 posto potrebnih sredstava prilikom nabave vatrogasnih vozila. Za 15-ak dana dolazi i novi kontingent od devet vozila čime će biti zaokružen cijeli jedinstveni projekt na području naše županije, te će naši vatrogasci biti opremljeni s ukupno 16 novih vatrogasnih vozila – istaknuo je župan Blaženko Boban koji je priznao da mu se, u ne tako davnoj prošlosti, činilo da je potpuno nestvarno realizirati takvo nešto.

– Svi skupa smo danas u našoj županiji bogatiji i tu nije kraj, nastavit ćemo raditi na ovom projektu. Očekujem i od drugih društava i postrojbi koji se ovaj put nisu uključile u projekt da nas prate i u budućnosti se uključe, samim time postat ćemo najbolja ‘vatrogasna klapa’ u Hrvatskoj – poručio je Boban.

Pokrenuta revitalizaciju hodočasničkog puta od Solina do Rame I mi imamo svoj Camino, Stazu Gospi Sinjskoj dugu 148 km

Dražen Glavina najavio je da će vozila odmah biti funkcionalna, na korist svima.

– Želim vam svima mirno i opušteno ljeto, volio bih da prođe bez požara. Kolegama vatrogascima želim da ova vozila što više koriste za obuku, a što manje na terenskim intervencijama – rekao je Glavina.

Na svečanoj primopredaji u prostorijama Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije bili su i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, kao i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

– Ovo je prvi i jedini slučaj u Hrvatskoj da županija sufinancira nabavu vatrogasnih vozila jer 20 posto je velik iznos koji je Županija dala i ponudila svim jedinicama lokalne samouprave za kupnju vatrogasnih vozila. Ono što je najvažnije je da ovaj program ide i dalje jer ovako smanjujemo i samu starost vozila obnavljajući vatrogasni vozni park prijeko potrebnom opremom – rekao je Ante Sanader.

Napomenuo je da su nakon gotovo stotinu godina vratili dignitet Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja je postala nadležno tijelo za vatrogastvo.

Depolitiziran sustav

– Izborili smo se da struka upravlja vatrogasnim sustavom što je i vidljivo kroz funkciju glavnog vatrogasnog zapovjednika koji nije političar, već je isključivo čovjek struke, jer na takvoj poziciji može biti čovjek s minimalno 10 godina iskustva i obučenosti u vatrogasnim poslovima. Sustav je u cijelosti depolitiziran – ustvrdio je Sanader.

Ministar Cappelli potpisao ugovor o dodjeli novca za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Boban: Turističko-ugostiteljska škola Split bit će centralna točka edukacije u turizmu na cijelom Jadranu

– Sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. nalazimo se u glavnom naporu operativne protupožarne sezone  te će ova vozila znatno unaprijediti svekoliku sigurnost građana i njihove imovine i razinu zaštite od požara kako u svakoj pojedinoj jedinici lokalne samouprave tako i Splitsko-dalmatinskoj županiji u cjelini – istaknuo je Slavko Tucaković koji je vatrogascima poželio mirnu vatrogasnu sezonu.