Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministar Cappelli potpisao ugovor o dodjeli novca za projekt Regionalnog centra kompetentnosti

Boban: Turističko-ugostiteljska škola Split bit će centralna točka edukacije u turizmu na cijelom Jadranu

1/3
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Ugovor je vrijedan 74,3 milijuna kuna, a bespovratna sredstva EU iznose 85 posto

Za projekt Regionalnog centra kompetentnosti ministar turizma Gari Cappelli potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Turističko-ugostiteljskom školom iz Splita u ukupnom iznosu 74,3 milijuna kuna. Projekt se 85 % financira sredstvima fondova EU. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova.

Pokrenuta revitalizaciju hodočasničkog puta od Solina do Rame I mi imamo svoj Camino, Stazu Gospi Sinjskoj dugu 148 km

Ukupno šest centara

– Hrvatski turizam usmjeren je prema svemu najboljem i upravo je to naša želja ovim projektom stvoriti uvjete u kojem ćemo razvijati ljudske potencijale i poticati ih da budu najbolji u djelatnosti kojom se bave. Uz Split kao jednu od najperspektivnijih turističkih destinacija na Mediteranu, realizira se ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu diljem Hrvatske, a time je stvorena okosnica buduće snage hrvatskog turizma – istaknuo je ministar Cappelli tijekom potpisivanja ugovora.

Župan Blaženko Boban istaknuo je ulogu ravnatelja Turističko-ugostiteljske škole Ive Bilića i pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislava Đonlića koji više od dvije godine predano rade na ovom sjajnom projektu.

DAVOR PAVIĆ “Tri sam mjeseca spavao s mobitelom u ruci, a dnevno sam dobivao i do 2000 e-mailova”

– Često sam odlazio u Ministarstvo turizma kod ministra Garija Cappellija i državnog tajnika Glavine „dosađujući“ im dok nismo malo-pomalo dogurali do ovih gotovo 75 milijuna kuna. Kada netko dostigne ovakav rezultat, 100 od mogućih 100 bodova u natjecanju s ostalih 307 škola iz cijele RH, onda morate biti ponosni. Ravnatelju Biliću, imate pravo biti najradosniji čovjek ne samo u Županiji nego među kolegama iz cijele Hrvatske. Ova škola bit će ishodišna, referentna točka razvoja i edukacije mladih turističkih djelatnika na cijelom Jadranu – kazao je Boban.

Spomenuo je župan da je u dogovoru s rektorom splitskog Sveučilišta Draganom Ljutićem otvoren Studij turizma u Makarskoj. Interes studenata za upis u školskoj 2021./22. godini je tri puta veći od predviđene kvote od 30 studenata. Župan je pohvalio i ravnatelja i djelatnike županijske agencije RERA koji su, uz to što su svojim savjetima i radom na ovom projektu dali svoj doprinos izvrsnom rezultatu, učinili sve da u prošloj 2019. Splitsko-dalmatinska županija bude najbolja područna Samouprava po povlačenju novca iz fondova EU.

Za projekt regionalnih centara kompetentnosti u RH osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti: Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.
Regionalni centar kompetentnosti u Splitu razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikul za kvalifikaciju hotelijersko-turistički tehničar kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja.

Vis Na otoku će se graditi 35 stanova za mlade, cijena kvadrata 1319 eura

Program i na engleskom

Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: voditelj (menadžer) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event menadžer, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije). Kao odgovor na promjenjive potrebe tržišta rada, dodatno su planirane neformalne edukacije.
Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK Split osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Radi unapređenja mobilnosti, jedan će se program cjelovite kvalifikacije razviti kao međunarodni program na engleskom jeziku.