Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Pokrenuta revitalizaciju hodočasničkog puta od Solina do Rame

I mi imamo svoj Camino, Stazu Gospi Sinjskoj dugu 148 km

1/5
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Staza se proteže od Rame, Tomislav-grada, Sinja, Trilja, Dicma, Dugopolja, Klisa i Solina

U klaustru svetišta Gospe Sinjske predstavljen je projekt revitalizacije Staze Gospi Sinjskoj, hodočasničkoga puta dugog 148 kilometara koji se proteže od Rame, Tomislavgrada, Sinja, Trilja, Dicma, Dugopolja, Klisa i Solina. Riječ je o stazi uređenoj u projektu prekogranične suradnje 2015. godine kada su BiH i Hrvatska dobile 400.000 eura iz pretpristupnih fondova. Staza će biti obnovljena na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ovu smo školu izabrali jer velik broj učenica iz Sinja putuje na nastavu u Medicinsku školu u Split, obrazložio je Đonlić U Sinju se otvara jedan razred medicinskih sestara, odnosno tehničara

Radit će i na popularizaciji

– Župan Blaženko Boban, dok je bio gradonačelnik Solina, još 2012. godine, oduševljeno je prihvatio ideju Stipe Božića o Stazi Gospi Sinjskoj. Angažirali su se, napravili projekt i sredstva dobili iz pretpristupnih fondova. Međutim, ono što je tada napravljeno, s vremenom je devastirano, zato smo se odlučili aktivirati, revitalizirati i obnoviti stazu i dati joj dodatan značaj. Radit ćemo i na njezinoj popularizaciji, ne samo za hodočasnike i ne samo za vrijeme Velike Gospe kada se sa svih strana tradicionalno hodočasti u Sinj. Ona prolazi kroz atraktivne krajeve od Rame do Solina, ide trasom povijesne željeznice Rere, uz nju su stećci, kapelice, mostovi i drugi ostaci našeg povijesnog identiteta. Vjerujem da će ova staza postati prava atrakcija. Županija će sudjelovati i financijski i logistički u aktiviranju projekta – rekao je splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Na ideju o Stazi Gospi Sinjskoj Stipe Božić je došao, kaže, hodajući po svijetu.

– Shvatio sam da i mi možemo imati svoj Camino. Gospa Sinjska je magnet za hodočasnike – kaže Stipe Božić i otkriva kako je krajnji cilj stvoriti mrežu hodočasničkih putova do Međugorja.

Fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog samostana u Sinju, poručio je kako Staza Gospe Sinjske može biti jedan od putova koji će nam dati putokaz kamo idemo i na koji način doći do cilja. Sinjska gradonačelnica Kristina Križanac rekla je da će ova staza obogatiti kulturnu ponudu i približiti baštinu Sinja, a načelnik Općine Vetma zahvalio je Županiji koja ih svojim projektima ujedinjuje.

Ravnatelj Franjevačkoga instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta  predstavio je program “hodočasničke devetnice” koji se odvija kroz devet subota uoči blagdana Velike Gospe.

Vis Na otoku će se graditi 35 stanova za mlade, cijena kvadrata 1319 eura

– Nismo sigurni kako ćemo proslaviti ove godine moći blagdan Velike Gospe s obzirom na koronu i moguća ograničenja. Ta nam je prepreka bila poticaj da ljude pokrenemo na hodočašće i to u vrijeme kada nisu veliki blagdani, tijekom cijele godine. Prvo hodočašće ovom stazom organizirali smo prije dvije subote i to za medicinsko osoblje. Bili su oduševljeni, išli su od Solina do Sinja. Na Svetog Antu hodočastili su vatrogasci, iduće subote će sinjski alkari i kliški uskoci i tako dalje sve do Velike Gospe. Naravno, sva su hodočašća otvorena za sve građane, a isto tako svatko može hodočastiti kada god to želi – rekao je fra Božo Vuleta. Pozvao je i rekreativce da koriste stazu.

Kroz četiri etape

Revitalizacija će se odvijati kroz četiri etape, a sve bi trebalo biti završeno do kraja 2022. godine. Prva etapa odnosi se na dionicu Solin – Dicmo, počet će uskoro i stajat će oko 200 tisuća kuna. Od ukupnih troškova revitalizacije, iz županijske blagajne financirat će se 60 posto, a ostalo će zajednički osigurati gradovi Sinj, Solin i Trilj, općine Klis, Dugopolje i Dicmo te njihove turističke zajednice.

DAVOR PAVIĆ “Tri sam mjeseca spavao s mobitelom u ruci, a dnevno sam dobivao i do 2000 e-mailova”

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Obnavljat će se vidljive oznake, odnosno markacije staze, putokazi, odmorišta. Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice, rekao je kako je vjerski turizam u ekspanziji u Europi. Lino Ursić, koordinator projekta, naglasio je kako Splitsko-dalmatinska županija promišlja o novim politikama razvoja turizma u koji su uključeni i rubni, ruralni dijelovi županije.

– Razvijamo selektivne oblike vjerskog, kulturnog, arheološkog turizma. Ova Staza Gospi Sinjskoj je duhovno promišljanje turizma – rekao je Ursić.