Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Uz 32 mil. kuna za obnovu, dobit će i 50 milijuna za modernizaciju i razvoj obrazovanja

Splitska Obrtna tehnička škola postaje Regionalni centar kompetentnosti

1/2
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
Đonlić: U Centru će biti omogućeno obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i osoba s tjelesnim oštećenjima kako bi i oni napredovali u stručnom znanju i još se aktivnije uključili na tržište rada

Ugovor vrijedan 50 milijuna  kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda za realizaciju projekta Regionalnog centra kompetentnosti u sektorima elektrotehnike i računalstva potpisao je u Zagrebu Renato Žuvela, ravnatelj Obrtne tehničke škole iz Splita, uz nazočnost Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj sufinancira nabavu vatrogasnih vozila Uručeni ključevi sedam specijaliziranih vatrogasnih vozila, uskoro ih stiže još devet

Rad na modernoj opremi

Projekt se sastoji od dva dijela. Prvi, u vrijednosti 32 milijuna kuna, infrastrukturni je dio kojim su osigurana sredstva za nadogradnju postojećeg školskog objekta i obogaćivanje novim sadržajima na više od 1000 metara četvornih novog prostora. Drugi dio, u vrijednosti 50 milijuna kuna, se odnosi na modernizaciju i razvoj strukovnog obrazovanja.

– Uz gradnju novog objekta škole, dobiti ovako veliki i vrijedan projekt, velika je odgovornost, ali i čast. Novi prostori, nova i moderna oprema, obuka i obrazovanje nastavnika naše i partnerskih škola, izrada najmodernijih alata podučavanja, angažiranje domaćih i stranih stručnjaka na izradi modela aktualnog i suvremenog obrazovanja, uključivanje učenika u proizvodne procese već za vrijeme školovanja, direktno uključivanje u tržište rada i razvoj poduzetništva, sve je to samo dio dobiti koji ostvarujemo realizacijom ovoga projekta. Uz takav prostor, opremu i stručno mentorstvo, učenici će moći razvijati svoje ideje i raditi u vježbeničkim tvrtkama. Još sam sretniji što ovaj projekt otvara i nove mogućnosti osposobljavanja za odrasle, prekvalifikacija, stručnog osposobljavanja postojećih obrtnika i radnika, predstavljanja novih proizvoda naših tvrtki, uspostave još bolje suradnje između učenika, nastavnika i poslodavaca – rekao je ravnatelj Renato Žuvela.

Pokrenuta revitalizaciju hodočasničkog puta od Solina do Rame I mi imamo svoj Camino, Stazu Gospi Sinjskoj dugu 148 km

Trud nam se isplatio

Pročelnik Đonlić također je vrlo zadovoljan jer uz sektor turizma, za koji je već potpisan ugovor o realizaciji Regionalnog centra kompetentnosti, stvara se posebna dodana vrijednost u svim povezanim djelatnostima.

– Sretan sam i uzbuđen! Veliki je danas dan za našu Obrtnu tehničku školu, nastavnike, učenike u obrtničkim zanimanjima i čitav odgojno-obrazovni sustav naše županije i RH. Izuzetan je ovo dan i za mene, kao pročelnika. Naš trud i zalaganje napokon su se isplatili. Uz potpis ugovora za Turističko-ugostiteljsku školu, počinje novo razdoblje strukovnog obrazovanja u našoj županiji. Realizacijom ovih projekata naši će učenici dobiti daleko bolje mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada, a to će imati rezultat u značajnom povećanju zapošljavanja. Ono što me u realizaciji ovih projekata jako raduje, svakako je razvoj novih multimedijskih sadržaja i upotreba tehnologije virtualne stvarnosti, čime pratimo svjetske tehnološke trendove. Opremanje učionica i laboratorija koji će biti dostupni učenicima svih ostalih škola koje obrazuju ovakva zanimanja, daje nam izuzetne mogućnosti rada i učenja na novoj i modernoj opremi te praćenje najsvježijih saznanja i postignuća u struci. Svakako moram istaknuti i socijalni aspekt projekta. Naime, u Centru će biti omogućen razvoj programa obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju i za osobe s tjelesnim oštećenjima kako bi i oni napredovali u stručnom znanju i još aktivnije uključili na tržište rada. Na kraju, uložit ćemo velike napore kako bi se i u idućem operativnom razdoblju otvorile mogućnosti nastavka financiranja ovih centara, kao i otvaranja novih centara kompetentnosti, osobito u sektorima u kojima smo kao društvo u manjku radne snage – rekao je pročelnik Đonlić i zaključio da se realizacijom ovih projekata, strateške odrednice razvoja odgojno-obrazovnog sustava u SDŽ-u turizam, obrtništvo, elektrotehnika i računalstvo počinju i ostvarivati postajući tako motor razvoja.

Ovu smo školu izabrali jer velik broj učenica iz Sinja putuje na nastavu u Medicinsku školu u Split, obrazložio je Đonlić U Sinju se otvara jedan razred medicinskih sestara, odnosno tehničara