Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Položeni vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika kardinala Stepinca

Tijekom devetnice i na Stepinčevo u Krašiću rekordan broj hodočasnika

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika kardinalu Stepincu
Foto: Zagrebačka županija Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika kardinalu Stepincu
U ime predsjednika Hrvatskog sabora vijenac je položila saborska zastupnica Marijana Petir, u ime predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, a u ime Zagrebačke županije zamjenik župana Ervin Kolarec

U Krašiću je obilježena 64. godišnjica smrti blaženoga Alojzija Stepinca. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva predvodio je mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru u zajedništvu s biskupima i mnogobrojnim svećenicima, dok je propovijed održao prelat Njegove Svetosti i postulator bl. Alojzija Stepinca Juraj Batelja.

Parkiralište za hodočasnike

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika kardinala Stepinca. U ime predsjednika Hrvatskog sabora vijenac je položila saborska zastupnica Marijana Petir, u ime predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, a u ime Zagrebačke županije zamjenik župana Ervin Kolarec.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća zamjenik Kolarec istaknuo je kako mnoštvo hodočasnika iz cijele zemlje koji su se i ove godine uoči Stepinčeva uputili u Krašić svjedoči o tome koliko je Stepinac važna osoba u vjerskom životu hrvatskog naroda.

– Ono na čemu najviše trebamo raditi, a i do sada smo s Općinom radili, izgradnja je infrastrukture, prvenstveno parkirališta kako bi u kratkom roku Krašić mogao primiti ovako velik broj hodočasnika – rekao je Kolarec dodavši kako je Zagrebačka županija i ove godine u svom proračunu osigurala sredstva namijenjena upravo razvoju turizma u Dolini kardinala.

Načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik istaknuo radost je brojem vjernika koji su hodočastili u Krašić.

– Ove godine tijekom devetnice i na samo Stepinčevo u Krašić je stigao do sada rekordan broj hodočasnika, njih više od 10 tisuća iz cijele Hrvatske – naglasio je Petković Fajnik. Na početku misnog slavlja mons. Milovan kazao je da i on sam dolazi kao hodočasnik iz Istre.

Uloga žene u društvu

– Na osobit način želim ovom misom zahvaliti Bogu za ono sve što je bl. Alojzije Stepinac napravio za našeg istarskog mučenika, blaženika Miroslava Bulešića u Rimu kad je bio u financijskim teškoćama i kasnije nakon 1945. kad je kod posjeta istarskih svećenika naš mladi svećenik Bulešić imao svoj posebni osobni susret s nadbiskupom Stepincem. Za svu podršku, za sve što je nadbiskup učinio za našega blaženika, istarskoga mladog svećenika, kasnije mučenika, neka ova misa bude kao zahvala – kazao je tijekom misnog slavlja mons. Milovan.

U svojoj homiliji mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim, istaknuo je Stepinčev govor o ženama, uzevši kao primjer Mariju Jurić Zagorku koja je zamolila Stepinca da za "časopis Hrvatica, koji je pokrenula početkom 1940. radi prosvjećivanja hrvatskih žena i djevojaka, javnosti predoči kršćanski pogled na dostojanstvo žene i njezinu ulogu u društvu".

– Marija Jurić Zagorka još je kao dijete shvatila da ju Isus ljubi. On koji je, kako reče prorok Izaija, bio prezren od ljudi, odbačen, vičan patnjama, obescijenjen, ponižen, razapet i proboden (usp. Iz 53,3-5), privukao ju je k sebi. Iz vjere u Boga i ljubavi prirasloj ljudskom, ženskom srcu i naravi, ostavila je dvije poruke koje ovdje želim naglasiti. Bila je svjesna da je Hrvatica i da treba pomoć u obrani dostojanstva žene – kazao je mons. Juraj Batelja.

KVALITETNA zajednica mora skrbiti o starijima Godina posvećena brizi za starije i nemoćne građane Centar za pomoć u kući – rijedak socijalni model Grad Našice na razini cijele Hrvatske izdvojio je najviše sredstava za subvencioniranje obrtnika iz gradskog proračuna Na razini cijele Hrvatske Grad Našice se istaknuo po izdvajanjima za obrtnike storyeditor/2024-02-19/a_nova_podrucna_skola_fotografija_facebook.jpg Potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije Novi područni odjel škole u Pitomači i trodijelna školska sportska dvorana