Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
sastanak

Tko može raspolagati poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH?

Poljoprivreda/Ilustracija
Foto: Photo by no one cares on Unsplash
Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može se dati u zakup na rok od 25 godina, s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, ili se može prodati

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Zagrebačka županija upriličila je sastanak s predstavnicima gradova i općina na kojemu se razgovaralo o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. Ovim zemljištem može se raspolagati temeljem Programa raspolaganja poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države, a kojega, uz prethodno mišljenje županije i suglasnost Ministarstva poljoprivrede, donose općinska i gradska vijeća.

Javni poziv požeškim poduzetnicima i obrtnicima Poticaji za zapošljavanje i poduzetništvo

Do 10. travnja Ministarstvu su na suglasnost dostavljeni Programi raspolaganja za 23 jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije, a Ministarstvo je dosad izdalo šest suglasnosti. Dobili su je općine Marija Gorica, Farkaševac i Orle te gradovi Jastrebarsko, Velika Gorica i Sveti Ivan Zelina.

O problematici raspolaganja poljoprivrednim zemljište u vlasništvu države s predstavnicima gradova i općina razgovarao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Usvojili novi program Za razvoj poduzetništva u Vukovaru 14 mjera

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može se dati u zakup na rok od 25 godina, s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, ili se može prodati. Kod utvrđivanja najpovoljnijeg ponuditelja za zakup zemljišta prednost imaju vlasnici ili posjednici stoke koji ne ispunjavaju uvjet prosječnog odnosa broja grla stoke i poljoprivrednih površina, dosadašnji posjednici, mladi poljoprivrednici i domicilni poljoprivrednici, a kod utvrđivanja najpovoljnijeg ponuditelja za prodaju zemljišta prednost imaju dosadašnji posjednici, mladi poljoprivrednici, poljoprivrednici kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost te domicilni poljoprivrednici. Mladi poljoprivrednici (osobe starosti između 18 i 40 godina) moraju biti nositelji OPG-a najmanje tri godine.

odobreni svi zahtjevi 160 tisuća kuna poticaja za poduzetnike iz Malog Lošinja

Majdak je rekao da je u postupku donošenje novog Pravilnika o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednoga zemljišta i zakup ribnjaka.

Prezentacija s događanja je dostupna ovdje.