Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 1942 pregleda
Lokalni izbori

Tko su sve kandidati za fotelju zagrebačkog župana

Kandidati za župana Zagrebačke županije
Foto: Pixsell
HSS-ovcu iz Zeline, koji nakon 16 godina ide po još jedan mandat, suprotstavljaju se vrbovečki gradonačelnik, velikogorički pročelnik i živozidašica iz Samobora

Dvojica ekonomista, jedan iz Svetog Ivana Zeline, a jedan iz Velike Mlake, inženjer građevine iz Vrbovca i Samoborka koja je tek nedavno ušla u svijet politike, a u slobodno vrijeme hrvači, stolnotenisači i poljoprivrednici... u utrci su za župana ili županicu Zagrebačke županije.

Zelinčaninu Stjepanu Kožiću (HSS-SDP-HNS-Hrvatski laburisti), aktualnom županu već 16 godina, tako će se u izbornoj areni suprotstaviti politički neiskusna, ali kako kaže, objektivna živozidašica Ksenija Krajnović. Lokalni HDZ u ovom je mandatu odlučio ne podržati Kožića, kao što je to učinio u prethodnom, pa su kandidirali svog čovjeka, vrbovečkog gradonačelnika Vladimira Bregovića. Njega podržavaju HSU i HSLS, dok je Bandićeva stranka MB 365 ušla u koaliciju s HSS-om braće Radić te su kao kandidata predložili velikogoričkog pročelnika za društvene djelatnosti Zvonka Kunića. Premda politički oponenti, Bregoviću i Kuniću zajedničko je to što bi obojica svim osnovnoškolcima u županiji dali besplatne udžbenike.

– Ja sam čovjek od društvenih djelatnosti pa mi je prioritet kulturni razvitak županije. Riješio bih i zavrzlamu oko Centra za gospodarenje otpadom i omogućio jednotarifnu uniju za prijevoz. Zanimljiva mi je i subvencija troškova za smještaj u domove te strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom – kazao je Kunić, koji je jučer proslavio 61. rođendan.

U slobodno vrijeme voli održavati vrt i plastenik, a kako kaže, ima i šest kokica o kojima se brine. Ponosan je što je upravo on prvi kandidat za župana iz Velike Gorice.

Vinogradar i stolnotenisač

Njegov protukandidat iz Vrbovca više nego u vrtu voli se razgibavati na tatamiju. Bregović je, naime, svojevremeno bio i prvak bivše Jugoslavije u hrvanju, a taj je sport nastavio podupirati i kao predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza i županijske Zajednice sportskih udruga i saveza, zbog čega je bio u sukobu interesa. Ne čudi stoga što kao jednu od glavnih odrednica svog plana naglašava upravo sport.

– Povećali bismo davanja za sport i mlade 100 posto i tako bismo na koristan način iskoristili nerealiziranih 20 milijuna kuna iz proračuna županije. Želimo otvoriti i dvije agencije za plaćanje u poljoprivredi, za istok i zapad županije, da pomognemo našim OPG-ovima. Želimo i jednom kartom putovati vlakom, autobusom i tramvajem – kazao je 53-godišnji Bregović na predstavljanju programa. Proračun bi, dodao je, multiplicirao i iz europskih fondova, koje bi iskoristio za mnoge projekte.

Jedina kandidatkinja u muškom društvu svoje planove za boljitak županije još ne otkriva. O njezinu privatnom, ali i političkom životu jako se malo zna, kao i o programu. Medijima je tek kazala da je protiv nepotizma i korupcije te neograničene moći banaka.

Sadašnji bi župan, pak, nastavio ulagati u gospodarski razvoj i bespovratne potpore za poljoprivrednike i poduzetnike, a osnovao bi i Centar za nove tehnologije u poljoprivredi.

Brzi internet obećao je svim kućanstvima u županiji, a nastavio bi ulagati i u obrazovanje i gradnju škola, što mu je i dosad bila okosnica.

– Program mog tima temelji se i na provedbi projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava “Zagreb – istok”, čime će se na mrežu spojiti oko 100.000 stanovnika – kazao je 64-godišnji Kožić i dodao da se za vrijeme njegova mandata županija prometnula u lidera poduzetništva prema ukupnim prihodima i visini plaća. Kako mu piše u službenoj biografiji, kada ne radi, opušta se uz rad u svom vinogradu, a voli i pročitati knjigu, pogledati dobar film te uživati u glazbi hrvatskih izvođača i stolnom tenisu.