Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Promocija knjige Jakova Žižića 'Sinj i Alka - priče o ljudima i događajima'

Tople priče, protkane sjećanjima i osjećajima, jamče dobro raspoloženje

Za promociju knjige, čiji je izdavač Klub Sinjana, vladao je veliki interes
1/9
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Nadao sam se ovako velikom odazivu i drago mi je da je povijest i tradicija Sinja, ali i cijele Cetinske krajine, još uvijek živa – kazao je Varenina

U dvorani Matice Hrvatske  predstavljena je knjiga „Sinj i alka – priče o ljudima i događajima“ Jakova Žižića, politologa i asistenta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Knjiga s više od trideset eseja podijeljen a u šest tematskih cjelina –“Sinjani i Hrvatsko proljeće”, “Promišljanja o Sinjskoj alki”, “Zanimljivosti iz povijesti Sinjske alke”, “Sinj izvan domovine”, “Tihomil Rađa i sinjska kultura sjećanja” te „Poznati i manje poznati Sinjani 20. stoljeća“ donosi širok raspon tema o povijesti grada Sinja, Alki te znamenitim Sinjanima koji su obilježili hrvatsku povijest i kulturu.

dugogodišnja tradicija Sinjska noć oduševila okupljene u zagrebačkom Westinu

Izdavač je knjige Klub Sinjana Zagreb, u čije se ime prisutnima u punoj dvorani obratio predsjednik Kluba Davor Varenina istaknuvši kako je za Klub Sinjana, u vremenu kada se knjiga sve manje čita, ovo vrlo značajan događaj.

- Nadao sam se ovako velikom odazivu i drago mi je da je povijest i tradicija Sinja, ali i cijele Cetinske krajine, još uvijek živa – kazao je Varenina.

Slaže se s njime i Stipe Botica, predsjednik Matice Hrvatske.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sinjske mažoretkinje natjecalo se preko 100 mažoretkinja iz 16 europskih zemalja Sinjske mažoretkinje postale viceprvakinje Europe

- Ovo je velik trenutak ne samo za Sinj i Sinjane, već i za cijelu hrvatsku kulturu – kazao je Botica te dodao kako je ova knjiga iznimno vrijedna jer priče o ljudima i događajima donosi na vrlo zanimljiv i esejistički način, pohvalivši Žižića kao izvrsnog stilista.

Knjigu je, uz njenog glavnog urednika, docenta Vladimira Filipovića, predstavio i profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti koji je kazao kako knjiga zrači posebnom toplinom povezuje sjećanje i osjećaj, i tako njeguje kulturu kolektivnog sjećanja.

- Kada vam niti dobar nedjeljni ručak ne može popraviti raspoloženje, sjedite i pročitajte poglavlje ove knjige – kazao je Cipek te čestitao autoru, ali i prisutnima na tome što su iz Sinja.

Na samome kraju predstavljanja okupljenima se obratio i sam autor knjige, zahvalivši svima prisutnima bez kojih, kaže, ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana.

Autobus oslikan motivima Grada Sinja Inicijativa gradonačelnice Autobusom s motivima grada do poželjne turističke destinacije Sinj ušteda vremena i novca 'Država bez papira' provodi se i u Sinju